avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... agresiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

agresiune

va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune?
In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat medico-legal?
Daca victima solicita bani de la agresor pentru retragerea plangerii penale,se considera santaj?

astept un raspuns .Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: nicu6121 , utilizator 17:57, 6 Iulie 2010
Plangerea pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente se depune in termen de 60 zile la organele de urmarire penala(politie,parchet). Certificatul medical se poate scoate dupa incident, insa ar fi bine cat mai aproape de acelmoment pentru un prognostic corect.
Solicitarea faptuitorului de a retrage plangerea in schimbul unei sume de bani nu reprezinta santaj.
solicitarea dvs a unei sume de bani in vederea retragerii plangerii penale, nu poate reprezenta santaj deoarece dvs le veti cere ca daune, nimkic altceva.
Nu poate fi vorba despre introducerea unei actiuni civile, ci de depunerea unei plangeri penale la Politie sau Parchetul local pentru lovire sau alte violente. Plangerea va fi insotita de un certificat medico-legal care sa ateste leziunile suferite si numarul de zile de ingrijiri medicale acordate. In functie de numarul acestor zile de ingrijiri medicale se va face incadrarea juridica a faptei.
1. Daca, la finalul urmaririi penale, procurorul considera necesara trimiterea in judecata a inculpatului, dosarul va fi trimis instantei competente pentru solutionarea cauzei (Judecatorie), daca nu este competenta alta instanta fata de calitatea faptuitorului.
In aceasta situatie, instanta va decide condamnarea sau achitarea inculpatului dupa administrarea probelor.
Hotararea poate fi atacata cu recurs.
2. Daca, la terminarea urmaririi penale, procurorul considera ca nu este necesara trimiterea in judecata a inculpatului, poate dispune aplicarea unei amenzi penale.

Certificatul medico-legal trebuie obtinut cat mai repede dupa savarsirea infractiunii pentru a se putea constata leziunile. Cu trecerea timpului, aceste leziuni se estompeaza si nu mai pot fi constatate, fiind posibila si neacordarea zilelor de ingrijiri medicale.

Nu este santaj cererea partii vatamate de a fi despagubita in vreun fel de catre agresor, deoarece actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala. ;)
multumesc de raspuns. eu sunt cel care din pacate pentru mine am agresat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune intre minori omamarevoltata omamarevoltata Buna ziua.sunt o mama al carui fiu,de 17 ani,a fost supus unei agresiuni de catre alti colegi de liceu,fapt in urma caruia s-a ales cu o fractura de oase ... (vezi toată discuția)
Plangere penala nicusan nicusan de cate zile de spitalizare este nevoie pentru ca ca o persoana ce risca sa-si piarda ochiul din cauza unei agresiuni, sa poata face plangere penala? (vezi toată discuția)
Agresiune fizica ema_r ema_r Va rog sa ma ajutati cu un sfat si anume ce pot face in urma unei agresiuni fizice cu vatamare corporala. Am depus plangere la politie si urmeaza sa obtin ... (vezi toată discuția)