avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acordarea grupei a 2-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acordarea grupei a 2-a de munca

Buna ziua!

Tatal meu a lucrat in perioada 1972-1977 la Intreprinderea Mixta de Industrie Locala de Stat din Curtea de Arges, pe postul de strungar. Dupa desfiintarea acestei intreprinderi toate actele doveditoare au fost preluate de o alta intreprindere din oras, acestea regasindu-se si in prezent tot acolo. As vrea sa stiu daca pe aceasta perioada tatal meu are dreptul la grupa a-2-a de munca? Si daca da va rog sa imi spuneti ce demersuri ar trebui sa facem pt a obtine actele pt ca intreprinderea in custodia careia sunt actele nu vrea sa ni le acorde.
Cel mai recent răspuns: altapila , utilizator 16:09, 24 August 2013
1. Incadrarea in grupe de munca nu se face decat respectand o procedura legala pe care o gasiti explicata pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

2. - Tatal dvs. trebuia sa aiba inregistrata in carnetul de munca perioada in care a lucrat in gr. a II-a de munca si baza legala a acordarii ei.
- Daca nu are o asemenea inregistrare inseamna ca nu a lucrat in gr. a II-a de munca.
Daca inteprinderea la care sunt actele ii elibereaza documentele cu care s-a inregistrat "Intreprinderea Mixta de Industrie Locala de Stat din Curtea de Arges " ca este incadrata in grupa a IIa de munca,in speta postul strungar,poate sa le depuna la dosarul de pensie.Daca Casa de pensii refuza incadrarea(in mod sigur din principiu o fac) ,la primirea deciziei de pensionare,contestati la Casa de pensii si cereti ca dosarul de pensionare sa fie trimis la Bucuresti la Comisia nationala de verificare a pensiilor.Eu asa am facut,si in 3 luni am primit aviz pozitiv,primind banii din urma.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Solicitati in scris, cu numar de inregistrare, firmei respective, care a preluat arhiva fostei intreprinderi, sa emita pentru tatal dvs. o adeverinta pentru perioada respectiva, din care sa reiasa daca tatal dvs. a fost incadrat sau nu a fost incadrat in grupa de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua!
Multumesc pt. raspunsuri. Problema este ca reprezentatii acelei firme nu vor sa ii elibereze tatalui meu niciun fel de adeverinta sau act.
1. Vi s-a spus de ce nu vor sa elibereze adeverinta?

2. - Poate nu gasesc in documentele de arhiva actele care sa dovedeasca faptul ca a lucrat in grupa superioara de munca.
- Daca nu gasesc aceste acte eliberarea unei adeverinte cu date false este o infractiune si este pedepsita de Codul penal.

3. - Nu ati raspuns la intrebarea de ce nu are inregistrarea facuta in carnetul de munca?
- Daca nu o are inseamna ca nu a beneficiat de grupa superioara de munca.

5. V-am recomandat sa citi pe
www.avocatnet.ro/content/for...
si sa vedeti daca s-a respectat procedura legala privind intocmirea actelor care sa adevereasca faptul ca a lucrat in grupa superioara de munca.

Alte discuții în legătură

Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii de munca nu e recunoscuta la dosar de pensionare dana rod dana rod Buna ziua. Tatal meu tocmai a finalizat dosarul de pensionare si nu i s-a luat in calcul gr a II a de munca pt 20 de ani de vechime ca strungar. in total are ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare dodoambra dodoambra Buna ziua, Am 62 de ani inpliniti in octombrie 2013 (nascut in 1951) Sunt angajat din 1977 septembrie ca inginer. Repartitia am avut-o la o intreprindere cu ... (vezi toată discuția)