avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta de pensionare

Buna ziua,
Am 62 de ani inpliniti in octombrie 2013 (nascut in 1951)
Sunt angajat din 1977 septembrie ca inginer. Repartitia am avut-o la o intreprindere cu profil de electrozi de carbune pentru cuptoare electrice. Am lucrat la compartimentul mecanoenergetic la intretinere. In ianuarie 1978 m-am transferat in interesul serviciului la o intreprindere unde am lucrat la intretinere ca inginer in cadrul sectiei forje pana in 1984. In 1982 am fost in armata 6 luni (15 octombrie 1982-15mai 1983) cand am revenit la fabrica. In 1984 m-am mutat la o alta intreprindere prin transfer in interesul serviciului unde am lucrat in proiectare .. In 1992 intreprinderea s-a scindat si eu am ramas la una din noua societate infiintata, unde am activat pana in 2007 tot la proiectare pana cand m-am transferat la ultima societate cu profil industria prelucrarii lemnului unde lucrez si acum, ca inginer de intretinere.
Intrebarea mea este cand pot sa ies la pensie.
Cel mai recent răspuns: dodoambra , utilizator 17:37, 16 Ianuarie 2014
1. Pentru dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Daca nu ati avut alte intreruperi (in afara de stagiul militar) aveti un stagiu efectiv de cotizare de aprox. 35 de ani si 6 luni.

3. Daca nu ati avut perioade in care ati lucrat in grupe superioare de munca puteti solicita:
- pensie pentrui limita de varsta, la 65 de ani, in octombrie 2016;
- pensie anticipata partiala, oricand e acum inainte.
Multumesc pentru raspuns.
Am doua intrebari:
Perioada lucrata in forje ca inginer la intretinere poate fi incadrata in grupa superioara? daca da, anii aceia cum se calculeaza?
A doua intrebare, penalizarea la o pensionare anticipata... 2014 cu cat m-ar penaliza? si dupa implinirea varstei de 65 de ani voi trece la pensia normala?
Multumesc anticipat
1. Daca aveti inregistrata in carnetul de munca perioada lucrata in grupa superioara de munca atunci aceasta va fi valorificata la reducerea varstei standard de pensionare si la calculul punctajului.

2. - In cazul pensiei anticipate partiale diminuarea pensiei este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- Daca solicitati pensie anticipta partiala cu data de 01.01.2014 diminuarea va fi de 24.75%
(33 luni x 0,75%).

3. - In octombrie 2016 se va trece, din oficiu, la pensie pentru limita de varsta.
- Se va recalcula pensia prin eliminarea diminuarii si se vor valorifica perioadele asimilate stagiului de cotizare (armata, facultatea la zi).
Am inteles. Multumesc de raspuns. In cazul in care nu e trecut in cartea de munca grupa superioara, se poate reconstitui, mergand la arhiva intreprinderii? sau ce ar trebui sa fac?
Gasiti raspunsuri lamuritoare pe:

www.avocatnet.ro/content/for...

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? anna_ema anna_ema buna ziua v-as ruga sa ma lamuriti si pe mine,daca am dreptul la pensie in ianurie 2013.m-am nascut in 07.11.1950.in 1972 am intrat la fac.de medicina si ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala valighitza valighitza Buna ziua, v-as ruga sa-mi spuneti daca perioada de 6 ani cat am lucrat ca sef de ferma zootehnica, in perioada 1978-1984 se considera ca numar de ani mai mult ... (vezi toată discuția)
Calcularea pensiei Mariana_Toma Mariana_Toma Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum influenteaza facultatea valoarea pensiei. Am absolvit o facultate tehnica de ingineri, cursuri de zi, 5 ani, in periada ... (vezi toată discuția)