notiunea de custodie este preluata din alte sisteme de drept,in dreptul national avem notiunile de stabilire a domiciliului minorului la domiciliul unuia dintre parinti(fosta incredintare a minorului spre crestere si educatie din legislatia anterioara) si exercitarea in comun a autoritatii parintesti in care deciziile importante privind cresterea,educatia,religia,tratamentul medical etc ar trebui luate in comun de catre parinti .Ref la intrebarea dvs tatii nu au drepturi suplimentare privind cresterea si educatia copiilor insa daca copii au domiciliul la mama este normal ca acestia sa aibe legaturi cu fam paterna iar tatii sa aibe un cuvant de spus in probl importante .
In Codul Civil se vorbeste de autoritate parinteasca, iar ca regula după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.Domiciliul minorului se stabileste la unul din parinti, ţinând seama de interesul său superior, iar părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii. Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
ART. 483
Autoritatea părintească
(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.
(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.
Referitor la pensia de intretinere, daca minorul petrece o perioada indelungata la domiciliul parintelui la care nu i s-a stabilit domiciliul, (pe perioada vacantei de vara, de exemplu) teoretic, se compensează datoria acestuia către părintele rezident (cel la care s-a stabilit domiciliul minorului) pentru o perioadă de timp egală cu dublul perioadei în care minorul locuieşte la părintele nerezident. Aceasta compensare tine cont de urmatoarele:
1. Ambii parinti datoreaza intretinere copilului
2. Parintele la care se afla copilul o perioada ofera o intretinere in natura pentru acea perioada
3. Intretinerea este datorata copilului, nu parintelui la care i s-a stabili domiciliul. Asadar, pentru perioada in care copilul locuieste la celalalt parinte, nu numai ca parintele rezident ar primi nedatorat pensia de intretinere, ci ar fi el insusi obligat sa contribuie la intretinere.
Modalitatea practica in care parintele la care copilul nu locuieste statornic obtine recunoasterea acestei compensari, fie de la inceput, prin hotararea instantei referitoare la plata pensiei de intretinere conform unui plan parental, fie ulterior, este insa la latitudinea acestuia.
speta este urmatoarea. Dra x de origina maghiara, ramane insarcinata. D-nul Y (roman) fiind de buna credinta se casatoreste cu acesta femeie, nepunandu_se problema nerecunoasterea paternitatii. Brusc comportamentul femeii se schimba, astfel incat relatiile s-au deteriorat, soti neavand inca domiciliu comun. In aceasta situatie ce trebuie sa faca sotul pentru a avea certitudinea ca acest copil va cunoaste si limba romana . Va dati seama ca in situatia in care copilul va sta mai mult la mama unde nu se vorbeste limba romana , tatalui ii va fi foarte greu sa aiba legaturi cu acesta, tocmai datorita acestui impediment. ce sanse sunt ca domiciliul copilului sa se stabileasca la tata.
pentru un copil mic, sansele sunt destul de mici sa se stabileasca domiciliul la tata, insa acesta ar putea cere un program de vizita mai larg si sin acest motiv, pt ca cel mic sa ajunga sa cunoasca si limba romana.