avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de munca

daca un patron iti desface contractul de munca iti poate inpune preaviz el sau e obigatoriu acel preaviz inpus de el si daca pot contesta in instanta decizia lui facind abuz de functia care o au
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:02, 27 August 2013
Preavizul este un drept al angajatului si o obligatie a angajatorului, conf L53/2003
CAPITOLUL V Încetarea contractului individual de muncă
SECŢIUNEA a 6-a Dreptul la preaviz
Art. 75 (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
Durata minima a preavizului in cazul concedierii este prevazut in art.75 alin.1 C.mun. - 20 de zile lucratoare - , exceptie facand situatia prevazuta de art.86 alin.6 din Legea nr.85/2006 (Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta, de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare).

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Decizia de concediere poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Instanta competenta este : Tribunalului in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.
Actiunea este scutita de pata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz - societate in faliment morar_maria2000 morar_maria2000 Am urmatoarea situatie societea a intrat in faliment, angajatilor concediati li s-a adus la cunostinta decizia de concediere cu art. 65 (1) fara a li se ... (vezi toată discuția)
Preaviz fc de conducere ContSters157367 ContSters157367 Buna dimineata, Preavizul pentru functiile de conducere, in cazul insolventei Angajatorului, poate fi diminuat la 15 zile desi in CIM este prevazut un termen ... (vezi toată discuția)
La concedierea conf.art.65 alin1 se face mai intai o notificare catre angajat? Dani@ Dani@ Daca firma este in curs de lichidare ce trebuie sa fac pentru a incheia CIM al angajatilor?Notificare cum ca se dizolva firma si apoi decizie de concediere ... (vezi toată discuția)