avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupe de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupe de munca

Buna ziua,
Intrebarea mea este urmatoarea: In ce conditii se pot acorda in prezent grupele de munca, in situatia in care o persoana a iesit la pensie in 2009?
Doresc sa precizez faptul ca desi anul acesta persoana a depus cerere pentru eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte grupa de munca in care se incadreaza, societatea a refuzat fara a acorda vreun motiv.
Va multumesc,

Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:29, 31 August 2013
ralucacserei a scris:
In ce conditii se pot acorda in prezent grupele de munca, in situatia in care o persoana a iesit la pensie in 2009?

În prezent nu se fac încadrări în grupe de muncă. Acestea s-au făcut cel mai târziu până imediat după apariţia Ordinului nr. 50/1990.

Societatea a refuzat să elibereze adeverinţă pentru că persoana care a solicitat-o nu a lucrat în grupe de muncă. Emiterea unei adeverinţe care atestă că o persoană a lucrat în grupe de muncă deşi aceasta nu a desfăşurat asemenea activităţi reprezintă fals în înscrisuri oficiale.
Conform celor comunicate de parte el a lucrat in grupe de munca. Din ceea ce am citit eu, grupele de munca se treceau in cartea de munca. Intr-adevar Ordinul 50/1990 este abrogat prin Legea nr.19/2000. Dar am gasit pe internet o decizie a Curtii de Apel Iasi din anul 2008 prin care se acorda grupa de munca unei persoane.
ralucacserei a scris:
Conform celor comunicate de parte el a lucrat in grupe de munca.

Ce înțelege domnul prin faptul că a lucrat în grupe de muncă? Vă întreb pentru că spuneți că nu are această activitate înregistrată în carnetul de muncă iar în arhivele angajatorului presupun că nu există documente din care să rezulte că ar fi lucrat în aceste condiții (dacă aceste documente ar fi existat, angajatorul ar fi emis adeverință).

La speța Curții de Apel Iași ar fi fost bine să dați un link, ca să vedem în mare despre ce este vorba. Situația de fapt a persoanei care a câștigat acest litigiu este posibil să nu aibă nimic în comun cu situația domnului pentru care întrebați.

Deduc că domnul pentru care întrebați se gândește să meargă în instanță. Este bine să știe că în instanță îți trebuie probe pentru ceea ce susții. Simpla afirmație ”am lucrat în grupe de muncă” nu este suficientă pentru a câștiga un litigiu. Și cam asta este tot ce ne-ați spus în acest topic, și anume că domnul afirmă că a lucrat în aceste condiții, după ce ați întrebat dacă în prezent se mai fac încadrări în grupe de muncă (o contradicție, din punctul meu de vedere, pentru că o persoană care a lucrat în grupe de muncă nu are nevoie de încadrare retroactivă întrucât a și fost încadrată în grupele de muncă lucrate).
1. Cititi pe
www.avocatnet.ro/content/for...
unde dna Gabriela Pintea explica amanuntit cum se proceda si se procedeaza pentru ca unui salariat sa-i fie acordata si recunoscuta perioada in care a lucrat in grupe superioare de munca.

2. Daca nu au fost parcurse procedurile legale si nu are documente doveditoare atunci persoana in cauza nu poate sa beneficieze de drepturile pe care le solicita acum.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Furnizati date suplimentare:
-Daca persoana a fost incadrata/ nominalizata in grupa de munca conform documentelor intocmite la nivel de firma, pentru respectarea Ord.nr.50/ 1990, respectiv a HG nr.261/2001 cu modificarile si completarile ulterioare si/ sau HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare. Daca NU a fost nominalizata, in prezent nu poate fi incadrata retroactiv, nici prin hotarare judecatoreasca.
Din pacate, multe firme au omis sa mentioneze (la data respectiva, mentionata in actele normative), in carnetele de munca daca lucratorii au beneficiat de grupa de munca, motiv pentru care si in Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 se mentioneaza la art. 158 al.(2) respectiv in HG nr. 257/ 2011 la art. 126 al.(1) valorificarea de adeverinte emise de catre firme, in vederea pensionarii.
-Daca colegi de ai persoanei respective, care au desfasurat aceeasi activitate, au beneficiat de grupa de munca. In caz ca DA, se poate solicita in scris firmei, sa elibereze o adeverinta cu completarea tuturor rubricilor prevazute in anexa 14 la HG nr. 257/ 2011. Daca firma refuza emiterea adeverintei si persoana are cunostinta ca a fost incadrat in grupa de munca (eventual are un document care sa ateste acest lucru - expl. contract individual de munca, fisa de post, etc., in care se fac mentiuni in acest sens), poate deschide actiune in instanta si solicita instantei de judecata sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.
Prin hotarare judecatoareasca se poate acorda retroactiv grupa de munca (incepand cu luna urmatoare depunerii hotararii judecatoresti definite, la casa de pensii), daca persoana respectiva a indeplinit conditiile prevazute in actele normative si a fost omisa de catre firma.
In instanta se pot aduce martori care sa raspunda la intrebarea instantei referitoare la activitatea desfasurata de catre persoana in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de munca pusa2mimi pusa2mimi Am o intrebare cel putin bizara: persoana X a lucrat in perioada 1986-1993 la o fabrica de utilaj greu, unde pe langa zgomotul infernal care era in hala se ... (vezi toată discuția)
Pensia si grupele de munca Giorgina Giorgina Buna ziua, revin cu o alta intrebare deoarece la Casa de Pensii ne confruntam cu situatii care pentru oamenii normali nu au logica. Sotul meu a prezentat la ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea grupei de munca necularobertctc necularobertctc Mi s-a acordat grupa a II-a de munca in anul 2001 , am lucrat in aceleasi conditii din 1970. Intrebarea este: mi se poate recunoaste grupa de munca ... (vezi toată discuția)