avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Manager spital si sef sectie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Manager spital si sef sectie

Buna seara.
Am cateva nelamuriri: Managerul unui spital este sau nu functionar public?
Seful unei sectii din spital este sau nu functionar public?
Ma refer aici la faptul ca spitalul este o institutie publica (legea 95/2006).
Ma interesa in special aplicabilitatea legii 188/1999, a legii 161/2003, 144/2004, 176/2010
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
AndreiPopescu79, utilizator
Cel mai recent răspuns: AndreiPopescu79 , utilizator 22:49, 28 August 2013
Potrivit art.178 alin.3 din Legea nr.95/2006, managerul, persoană fizică sau juridică, încheie contract de management cu Ministerul Sănătăţii, ministerele sau instituţiile cu reţea sanitară proprie, reprezentate de ministrul sănătăţii, conducătorul ministerului sau instituţiei, după caz, pe o perioadă de maximum 3 ani.

Prin urmare, managerul unui spital nu este functionar public.

Art.180 din Legea nr.95/2006 :
(1) Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu:
a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică;
b) exercitarea oricărei activităţi sau oricărei alte funcţii de manager, inclusiv cele neremunerate;
c) exercitarea unei activităţi sau a unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti;
d) exercitarea oricărei funcţii în cadrul organizaţiilor sindicale sau patronale de profil.
(2) Constituie conflict de interese deţinerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părţi sociale, acţiuni sau interese la societăţi comerciale ori organizaţii nonguvernamentale care stabilesc relaţii comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită sau intenţionează să exercite funcţia de manager. Dispoziţia de mai sus se aplică şi în cazurile în care astfel de părţi sociale, acţiuni sau interese sunt deţinute de către rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei în cauză.
(3) Incompatibilităţile şi conflictul de interese sunt aplicabile atât persoanei fizice, cât şi reprezentantului desemnat al persoanei juridice care exercită sau intenţionează să exercite funcţia de manager de spital.
(4) Dacă managerul selectat prin concurs ori reprezentantul desemnat al persoanei juridice selectate în urma licitaţiei publice se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la apariţia acestora. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept. Ministerul Sănătăţii sau, după caz, ministerul, instituţia publică sau primarul unităţii administrativ-teritoriale, primarul general al municipiului Bucureşti sau preşedintele consiliului judeţean, după caz, semnatare ale contractului de management, vor putea cere persoanelor în cauză despăgubiri, conform clauzelor contractului de management.
(5) Persoanele care îndeplinesc funcţia de manager pot desfăşura activitate medicală în instituţia respectivă.
Totusi managerul spitalului nu este incadrat in notiunea de manager public?
In cazul sefului de sectie? Acesta are contract de administrare si nu imi este clar daca juridic este vorba despre acelasi tip de contract (administrare, management, mandat)
D.p.d.v. juridic sunt asemanatoare cele trei tipuri de contract.
Scuzati pentru interventie.
Un manager de spital poate raspunde penal, spre exemplu pentru abuz in serviciu?
Un medic poate raspunde penal in speciat pentru infractiunile prevazute in codul penal la capitolul infractiuni de serviciu?
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
codulmuncii, utilizator
Raspunsurile la intebarile dvs nu pot fi afirmative, in totalitate.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate?! andrale andrale Un manager de spital,poate avea si un alt job? Nu in spitalul pe care-l manageriaza,in alta parte,in privat,care nu are nici-o treaba cu spitalul unde este ... (vezi toată discuția)
Manager spital CorinaP85 CorinaP85 Buna ziua Pentru a fi director de spital trebuie sa ai calitatea de functionar public? La manager de spital din cate stiu nu trebuie. Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Conflict de interese dana manea dana manea Daca un sef de sectie dintr-un spital public are angajat in sectia pe care o conduce o reuda pana la gradul IV, inclusiv, se afla in stare de incompatibilitate? (vezi toată discuția)