avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restantieri plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restantieri plata

Pentru a convinge pe cei cu restante la intretinere am folosit cam toate metodele de convingere: vorba, somatii de plata, angajamente pentru esalonarea platii, actionari in instanta. Unele au avut succes, altele nu. Pe de alta parte durata recuperarii restantelor si a cheltuielilor de judecata este foarte lunga avand in vedere termenele de judecata (sa nu mai vorbim despre ce va fi de acum incolo cu medierea). Ne-am gandit sa incercam si in alte moduri cum ar fi afisarea restantierilor intr-o lista, pe care sa o numim "LISTA RUSINII" (!!!):O. Poate ca aceasta idee va starni rasul, insa vorbind despre asa ceva si auzind unii dintre restantieri, s-au simtit jigniti in amorul propiu si au amenintat asociatia cu un proces. Intrebarea mea este: in ce masura o astfel de cale ar putea fi considerata, de cei care se vor regasi pe aceasta lista, o calomnie, si pe cale de consecinta asociatia ar putea fi actionata in judecata?
Multumesc pentru raspunsuri, sfaturi, idei!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:35, 1 Septembrie 2013
Pai calomnia inseamna o afirmatie mincinoasa, o afirmatie falsa despre cineva..., ori afisarea restantierilor cu sumele reale, adevarate si neachitate, cu perioada de cand nu au mai platit, nu este o calomnie. Este un adevar demonstrabil cu documente.
CALOMNÍE, calomnii, s. f. Afirmație mincinoasă și tendențioasă făcută cu scopul de a discredita onoarea sau reputația cuiva; defăimare, clevetire. – Din fr. calomnie, lat. calumnia.
Sursa: DEX '98 (1998)

Codul penal Articolul 206. Calomnia

Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 250 lei la 13.000 lei.Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Teoretic accesl la justitie este prevazut si garantat de Legea Fundamentala
Practic,nu toate actiunile nemeficiaza de solutii favorabile initiatorilor
In cazul supus discutiei,este de preferat sa nu intitulati lista lista rusinii ci strict tabel cu restantieri,astfel incat acestia sa nu poate ridica pretentii referitor la titlul listei din care fac parte
Chiar daca inteleg sa formuleze actiune impotriva asociatiei ,proprietarii rau platnici ,pot beneficia de respingerea actiunii ca neintemeiate in conditiile in care tabelul subliniaza calitatea de restantieri la achitarea obligatiilor individuale de intretinere
Poate anterior redactarii listei...ar fi bine ca si procedura prealabila ca asociatia de proprietari sa emita somatii de plata pe numele proprietarilor care se inregistreaza cu sume cu titlu de restante
Multumesc pentru raspuns!
Cand m-am referit la calomnie faceam referire chiar la titlul listei ("LISTA RUSINII"). Lista in sine nu poate fi contestata si sub aceasta forma ("Tabel cu restantierii...") sunt afisate liste aproape lunar. Reactia celor de pe aceasta lista este nula chiar daca o parte dintre ei au dosare in instanta. Interesant este ca nu le pasa ca au fost dati in judecata, dar se simt jigniti sau sunt foarte afectati X-( daca vor fi pusi pe o lista cu un astfel de titlu, si atunci ameninta cu proces!!!
Pai intocmiti un asemenea tabel, dati acel titlu si lasati-ii sa va actioneze as. prop. in instanta. Daca vor avea dreptate, instanta o sa va oblige sa luati acea lista de la avizier.
Puteti pune si o alta lista, alaturi, cu proprietarii care-si achita obligatiile de plata in primele 10-15 zile de la afisare. Gasiti dvs. un titlu pentru fruntasii asociatiei. Apoi mai puneti o lista cu proprietarii care se remarca prin actiuni gospodaresti in favaorea as. prop....
Multumesc!
Interesante pareri...

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari ameninta cu darea in judecata fara preaviz si cu listarea rauplatnicilor MinaSI MinaSI Buna ziua. Asociatia de Proprietari din blocul unde locuiesc saptamana tecuta a pus la avizier un Anunt care citeaza cateva familii, printre care si eu, cu ... (vezi toată discuția)
Destituire presedinte asociatie silviu1975 silviu1975 Buna ziua, In urma reabilitarii termice, sunt 4 proprietari (din 18) care au refuzat plata revenita lor (conform cota parte indiviza) deoarece \\"ei sunt la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)