avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile mamicii aflate in concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile mamicii aflate in concediu crestere copil

Buna ziua,nu trece o zi fara sa am probleme cu firma la care am lucrat,momentan eu sunt in concediu de crestere a copilului pe o perioada de 2 ani.De curand am inceput formalitatiile pentru schimbarea certificatului de membru pentru asistentii medicali,insa din nou am intampinat probleme cu seful meu,am solicitat pe data de 30.07.2013 o adeverinta in care sa specifice ca sunt in concediu de crestere a copilului si sa imi treaca pe ea salariul brut de pe cartea de munca si faptul ca imi trebuie pentru ordinul asistentilor medicali,insa deja a trecut o luna si el nu mi-a raspuns nici mie la mail-uri nici LPG-ului ,firma ce se ocupa de administrarea firmei noastre.Exista vre-o lege sau vre-un articol in care sa ii demonstrez ca am aceste drepuri?Va rog mult salvati-ma si din aceasta situatie!
Cel mai recent răspuns: adrianamarinescu , utilizator 21:21, 29 August 2013
1. Chiar daca sunteti in concediu crestere copil (CCC) dvs, sunteti tot salariata acelei unitati numai ca nu pretati munca si nu primiti salariu deoarece aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat.

2. Din Codul muncii::

Art. 34
...

(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
...

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
...

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

3. Din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor :

Art. 8
...

(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:

a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.
...

Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
...
h) refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat;
...

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
...
e) cea prevazuta la lit. h) si j) cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

4.- Asadar aveti dreptul la adeverinta iar angajatorul are obligatia sa o elibereze.
- Daca nu o face sesizati urgent ITM sa aplice legea si poate se razgandeste si angajatorul.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc din suflet!Este important pentru mine sa stiu aceste detalii, pentru ca seful meu considera ca pentru el nu exista lege.O seara frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinta salariat invatamant ContSters284944 ContSters284944 Care este termenul in care se poate elibera o adeverinta de salariat ? Este stipulat undeva, in cate zile se poate elibera si la cate adeverinte ai dreptul? ... (vezi toată discuția)
Adeverinte de la ultimul loc de munca!!!!!!!!!!!!11 kakadu kakadu angajatorul refuza sa imi elibereze o caracterizare si Adeverinta de stagiu de cotizare de la locul de munca anterior, pentru cei care au mai lucrat cu ... (vezi toată discuția)
Heeeelp!!! alinaned alinaned Buna seara!am si eu o problema..vreau sa fac impreuna cu sotul pt prima casa,iar eu sunt in crestere copil,mi sa zis ca va trebui sa merg la locul de munca cu ... (vezi toată discuția)