Buna ziua.Am 47 ani si in prezent sunt salariata ,dar in concediu medical si as vrea sa stiu ca dupa ce se termina concediul medical pot intra in somaj? mentionez ca am fost incadrata de comisia de expertiza in grad 3 pentru pensie de boala, dar inca nu am depus dosarul la casa de pensii.As vrea sa stiu ca pana la primirea deciziei de pensionare pot beneficia de somaj?Cand primesc decizia de la casa de pensii trebuie sa renunt la somaj sau raman 1 an cat am drept in somaj?Nu stiu cum se face se ia si pensie si somaj concomitent sau trebuie sa renunt la somaj...
1. Puteti benenificia de indemnizatie de somaj daca:
- va inceteaza contractul mindividual de munca din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
2. Concediile medicale nu sunt stagiu de cotizare la somaj (cu exceptia primelor 5 zile din certificatul medical initial, suportate la plata de angajator).
3. Pensia nu se poate cumula cu indemnizatia de somaj.
4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
f) dacã perioada de pensionare pentru invaliditate depãşeşte 12 luni;
g) la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limitã de vârstã, de la data solicitãrii pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilã;
...
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
f) la data pensionãrii pentru invaliditate;
...
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.
...
Pensionare din somaj
karamell
Buna ziua!
Soacra mea a fost data in somaj si mai are putin pana la pensie-in mai depune dosarul de pensie.Intrebarea este : pana cand beneficiaza de somaj, ... (vezi toată discuția)