avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire salariu fara incuviintarea executarii silite - ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire salariu fara incuviintarea executarii silite - abuz banca

Buna ziua
Problema mea este urmatoarea : - in urma cu 4 ani am facut un imprumut de nevoi personale la banca . Am achitat o buna perioada ratele , dar pentru ca am ramas fara un loc de munca am " cumulat 600 de zile de intarziere a ratelor . Precizez ca lunar a fost depusa o suma , adevarat mai mica decat a ratei (160 lei )... Intr-un final am reusit sa ma angajez si firma respectiva mi-a facut cardul de salariu la aceasta banca . Astazi mi-a fost livrat o parte din salariu si cand am vrut sa scot banii ...nu mai erau , erau deja opriti de banca . Am sunat la angajatul care se ocupa de dosarul meu si mi-a spus ca i-mi va fi oprit TOT SALARIUL pana la recuperarea creantei... Precizez ca nu este hotarare de poprire sau executare silita . Am incercat un dialog pro , dar acea angajata mi-a repetat ca nu o intereseaza de problemele mele si ca vor opri banii din acel cont sau vor face poprirea de la firma . Cum se poate face asa ceva fara existenta unui act din partea unei instante ? Stiam ca in cazul unei popriri se poate retine maxim 30 % din salariu , in cazul meu nu se aplica ....daca i-mi opresc toti banii eu ca OM inseamna ca o sa mor de foame ? Nu stiu cum sa procedez pentru ca din partea bancii nu am gasit intelegere , desii am specificat ca pot depune rata care a fost fixata la inceputul creditului .... Aveam acelasi raspuns , ca am 600 de zile de intarziere si ca banca nu sta sa ma astepte ... de parca pana acum nu m-au asteptat pe banii mei , dobanda care a fost aplicata cu varf si indesat . CUM pot proceda ca sa nu mi se opreasca tot salariul ? va multumesc pentru sfaturi .
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: davidescucostel , utilizator 16:05, 12 Septembrie 2013
Ma tem ca nu aveti dreptate dle Themis, banca stie ce caracter au acele sume si anume de venituri salariale, exista conventie in acest sens, in plus exista explicatia incasarii-plata drepturi salariale. incompetenta unor salariati bancari duce la raspunsuri asa cum a primit dnul de mai sus . Nu se poate retine mai mult de 1/3 din venitul salarial pentru o singura urmarire silita asupra acestor venituri.
Exista o banca austriaca unde exista aceasta opinie savanta ca odata intrati in contul bancar banii isi pierd caracterul de venit salarial. Nimic mai fals. Venitul ramane venit, indiferent unde s-ar afla banii respectivi. Un om nu pierde dreptul la viata pentru ca angajatorul ii vireaza banii intr-un cont bancar.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2013
ContSters214341, utilizator
Este posibil să greşesc. Dar...

Banca ştie că unele sume intra ca venit salarial.

Aşa o fi, dar banca nu ştie nici ce venituri salariale are clientul său, nici daca angajatorul virează în cont întregul salariu sau doar o parte din el. În plus, contul de salariu este un cont curent, în care pot intra orice alte sume de bani.

Banca nu este terţ poprit pentru drepturile salariale, ci pentru sumele din contul curent. Nu are vreo treabă să stabilească sau să evidenţieze undeva salariul net din totalul sumelor din cont şi nici să calculeze procentele asupra cărora poate fi exercitată urmărirea silită.

Soluţia este mai complicată, banca nefiind ţinută de obligaţia de a chita şi de a popri salariul, ci de obligaţia de a popri sumele din contul curent. Urmărirea salariului la terţul plătitor al acestuia ar fi una dintre soluţii, debitorul urmînd să facă dovada, la bancă, privind existenţa popririi la plătitor precum şi efectivitatea popririi. Ar trebui să existe, din acest punct de vedere, o colaborare cvadripartită executor - bancă - plătitorul poprit şi debitorul urmărit.

Desigur, aveţi dreptate pe fond: salariul poate fi urmărit doar în limita legii. Transpunerea în practică, în acest caz, este mai dificilă.
Am reusit sa " ma fac inteles " in fata firmei pentru care lucrez sa nu mai livreze decat avansul in contul de salarii de la aceasta banca .... Au spus ca ei colaboreaza numai cu o banca si nu exista varianta sa-mi transfere banii in alt cont la alta banca ...Asa ca din cate se pare nu am altceva de facut decat sa ma consolez cu aceasta ideie ca-mi va fi oprit avansul , pana cand se va face executarea silita ca sa se poata aplica legea cu " maxim 30 % " . Treaba este ca banca vad ca taraganeaza aceasta executare silita ca sa mi se faca poprirea ... pentru ei este mai avantajos sa opreasca 360 lei ( in cazul meu ) decat sa faca poprirea unui salariu de 1000 lei brut .... o alta solutie nu vad , cel putin acum . As fi fost de acord sa fi platit rata normala ( 160 lei ) ... asa ca nu stiu cum sa fac !
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
ContSters214341, utilizator
Cu tot respectul, banca nu are nicio vina ca , culpa este doar a dvs, dvs nu le-ati platit la timp ratele si aveti restante. Ei au fost obligati de BNR sa isi ia alti bani ai lor si sa ii blocheze ca si provizioane, din cauza dvs, pentru ca nu ati platit la timp.
Mie mi se pare corect sa platiti mai mult, pana se acopera restantele, pentru ca le-ati creat un prejudiciu. Dvs nu vi se pare asa? Este in interesul dvs oricum, daca s-ar declansa scadenta anticipata, ati plati penalitati pentru toata suma ramasa din contract, asa platiti doar la restante.
In urma discutiior telefonice mi s-a precizat ca-mi vor fi opriti toti banii care intra in cont pana la recuperarea intregului " prejudiciu " . Nu mi s-a pomenit ca voi plati o anumita suma pana cand ajung la zi ....oricum banca nu ma asteptat degeaba ... au oprit dobanzile de riguare si penalizarile ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare popririi pe contul de salariu (deblocare card pentru folosire bancomat) mihai000123 mihai000123 Am o problema cu privire la ridicarea popririi pe contul de salariu . Am primit adresa ridicare poprire de la executor in care scrie asa \\"va solicitam ... (vezi toată discuția)
Poprire andreeasebi88 andreeasebi88 Buna ziua am primit un plic de la un birou executor cu proprire pe venituri in care scrie ca vor fi oprite sumele care intra la anumite bănci. În cursul ... (vezi toată discuția)
Poprirea reprezinta 1/3 din salariu? klein andreea klein andreea mi se pare ciudat.deoarece pentru o restanta de 20 euro pt.care nu am fost instiintata, desi am virat in contul respectiv o suma mult mai mare in urmatoarea ... (vezi toată discuția)