Mi s-a omis inscrierea in cartea de munca in anul 2008 a sporului de vechime acordat prin decizie semnata de conducerea unitatii, decizie pe care o am in original datata, semnata, inregistrata si stampilata. Ce e de facut?
Nimic. Incepand cu 01.04.2001 veniturile care se iau in calcul pentru stabilirea pensiei sunt cele transmise in declaratia de CAS, nu cele din cartea de munca.
Fie se va face rectificarea in carnetul de munca, fie solicitati angajatorului eliberarea unei adeverinte cu toate sporurile acordate in perioada lucrata.
Codul muncii prevede :
Art.34
...
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
...
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, vor fi luate in calcul la stabilirea cuantumului pensiei, doar acele sporuri cu caracter permanent care au facut parte din baza de calcul a pensiilor, adica pentru care s-a calculat, retinut si platit contributii de asigurari sociale, si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinta eliberata de unitate respectiva. - art.165 alin.2 din Legea nr.263/2010.
Mentionez ca mai am 20 de ani pana la pensie. Cum ma afecteaza neinscrierea acestor date in cartea de munca? Trebuie sa pastrez dovada pana la pensie? Mentionez ca s-au platit contributiile aferente sporului de vechime acordat.
Art.165 se refera la veniturile realizate inainte de 01.04.2001.
Cred ca in acest caz se aplica art.166 din Legea nr. 263/2010:
ART. 166
La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 şi data intrării în vigoare a prezentei legi, se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, aşa cum acesta a fost înscris în declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat sau, după caz, în declaraţia de asigurare sau în contractul de asigurare socială.
Nimic nu-l impiedica pe salariat sa solicite acea adeverinta. Nu vad care ar fi impedimentul pe care-l il poate invoca Casa de pensii sa refuze acea adeverinta.
art.165 alin.2 din Legea nr.263/2010 prevede : La determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.