Un fost salariat al societatii care este posesor al carnetului de munca de unde reiese vechimea sa in munca , solicita eliberarea unui document din care sa rezulte valoarea salariului lunar incasat si sumele platite la Bugetul de Asigurari Sociale aferente acestui salariu din toata perioada lucrata ( 1.07.1970 - 03.02.2004 ).
Mentionam ca fostul salariat este foarte recalcitrant, amenintator privind proces la adresa societatii daca nu-i eliberam aceasta adeverinta cu salariul efectiv incasat lunar din toata perioada lucrata ,el considerand ca salarizarea efectiva cuprinzand si un procent in functie de vechime,ii vor fi luate in calcul pentru pensie.
Cu alte cuvinte ,el solicita o adeverinta cu :
salariul lunar incasat (inscris in carnetul de munca pe care n-a vrut sa ni-l prezinte,insa mentioneaza seria si nr.in cerere), sumele platite la Bugetul de Asigurari Sociale aferente salariului si salariul efectiv incasat lunar in toata perioada lucrata.
Mentionam ca societatea noastra elibereaza tuturor fostilor salariati adeverinte cu sporurile cu caracter permanent avute (deci i-am intocmit si acestuia o adeverinta cu sporul de vechime (1.04.1992- 1.04.2001) de care a beneficiat conform actelor din arhiva) , conform Anexei nr. 15 din Normele metodologice la Legea 263/2010.
Va rugam sa ne precizati punctul Dvs.de vedere referitor la cererea fostului salariat, deoarece noi nu consideram oportun conform legii , eliberarea documentului cerut si cum sa formulam raspunsul corect , pentru a fi in legalitate.
Din Legea 263/2010 :
Art. 165
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel: a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.
(3) Sporul de vechime care se utilizeaza la stabilirea punctajelor lunare este urmatorul:
a) perioada 1 martie 1970-1 septembrie 1983:
- 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani;
- 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani;
- 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 ani;
- 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983-1 aprilie 1992:
- 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3-5 ani;
- 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani;
- 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani;
- 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 ani;
- 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani.
(4) Pentru perioadele de dupa 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel inscris in carnetul de munca sau in alte acte doveditoare.
(5) Salariile medii si minime pe economie, brute sau nete, dupa caz, pentru fiecare an, pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, sunt prevazute in anexele nr. 7 si 8.
(6) Pentru perioadele anterioare anului 1938, precum si pentru perioada cuprinsa intre 1939-1946 inclusiv, la stabilirea punctajului lunar se utilizeaza salariul mediu corespunzator anului 1938.
(7)Pentru perioadele anterioare anului 1949 se utilizeaza salariul minim corespunzator anului 1949.
Art. 166
La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, se utilizeaza venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, asa cum acesta a fost inscris in declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat sau, dupa caz, in declaratia de asigurare sau in contractul de asigurare sociala.
Este o aberatie ceea ce solicita fostul angajat. Salariile necesare pentru calculul punctajului de pensie au fost inscrise in carnetul de munca si in declaratiile de CAS. Pentru sporurile care intra de asemenea in calculul punctajului ati dat deja adeverinta.
Intr-o situatie similara am dat un raspuns scris in care am citat din Legea nr. 263/2010 articolele referitoare la calcul (mentionate de freeelis in postarea anterioara) si am precizat ca am eliberat adeverinte cu tot ceea ce era necesar pentru dosarul de pensie, iar cu ceea ce solicita acum nu are ce face.
Si ce daca ameninta? Este o munca de ocnas sa completati o adeverinta cu toate salariile brute si nete pe perioada lucrata. Si inca n-ar fi problema daca ar folosi la ceva, dar sa muncesti atata degeaba, pentru moftul unui fost angajat este aberant.
Eventual solicitati-i in scris temeiul legal pentru care cere adeverinta.