avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intoarcere CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intoarcere CCC

Buna ziua

Sunt in CCC (pana la implinirea varstei de 1 an) si urmeaza sa ma intorc la serviciu.
Conducerea societatii la care sunt angajata mi-a propus sa ma intorc cu program de 4 ore/zi si salariul micsorat in consecinta. Stiu ca pot sa nu semnez actul aditional daca nu sunt de acord cu oferta lor dar vor cauta solutii legale sa-mi modifice salariul sau sa se lipseasca de mine deoarece "fac economii".
In ce conditii legale pot ramane fara loc de munca? In ce conditii pot desfiinta postul meu?
Au la indemana vreo parghie prin care sa-mi micsoreze salariul sau programul fara acordul meu?

As vrea sa stiu care este data maxima la care ma pot intoarce la serviciu astfel incat sa beneficiez de stimulentul de insertie. Precizez ca tatal NU solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna (conform HG nr. 57/2012) si va anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala .

Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: Mihaelaama , utilizator 00:35, 3 Septembrie 2013
@ Mihaelaama

In ce conditii legale pot ramane fara loc de munca?
In conditiile in care se dispune concedierea dvs fie din motive care tin sau nu de persoana dvs.

In ce conditii pot desfiinta postul meu?
Se poate desfiinta un post datorita dificultatilor financiare, a reorganizarii activităţii angajatorului etc.

Au la indemana vreo parghie prin care sa-mi micsoreze salariul sau programul fara acordul meu?
Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.

As vrea sa stiu care este data maxima la care ma pot intoarce la serviciu astfel incat sa beneficiez de stimulentul de insertie.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR
(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;

b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.

Ca sa beneficiati de stimulentul de insertie trebuie sa va reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.
Multumesc pentru raspuns dar nu sunt lamurita daca sunt sau nu protejata de lege, cat timp si cu ce rezerve tinand cont de faptul ca ma intorc din CCC si voi beneficia de stimulent de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Este adevarat ca nu ma pot concedia (decat disciplinar) pe perioada cat beneficiez de stimulent de insertie? Pot desfiinta postul in perioada asta invocand dificultati financiare?
Art.25 din OUG nr.111/2010 prevede:
2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima referitoare la interdictia concedierii , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

1. Pe timpul cat beneficiati de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de insertie nu puteti fi concediata decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment.

2. - Cele "cu pana la 6 luni" se aplica dupa ce se termina plata stimulentului de insertie.
- Pentru aceasta trebuie sa anuntati pe angajator ca beneficiati de stimulentul de insertie si sa atasati la scrisoare o copie dupa decizia prin care vi se acorda stimulentul de insertie.
Mihaelaama a scris:

... Pot desfiinta postul in perioada asta invocand dificultati financiare?


Pe perioada CCC sau pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie un post de munca poate fi desfiintat.
Angajatorul nu va poate concedia, decat in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)
Supliment de insertie dupa concediu fara plata mihaela_m84 mihaela_m84 Buna seara, Copilul este nascut pe 24 martie 2012, iar eu am optat pentru un an de concediu crestere copil. Conform modificarilor din 2012, concediul meu ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)