Buna ziua!
Situatia mea e urmatoarea: pe la jumatatea lunii iulie 2013 mi-am dat demisia de la vechiul loc de munca. Lucram in vanzari in domeniul telefoniei mobile si ori de cate ori luam locul 1 in orasul pe care activam eram recompensati cu suma de 100 lei. Lucrul acesta s-a intamplat si pe luna iunie deci in iulie teoretic ar fi trebuit sa iau bonusul respectiv, practic acest lucru nu s-a intamplat si se pare ca nici nu se mai intentioneaza a se acorda acest bonus. Bonusul era acordat in bani pe cardul de salariu prin virament bancar insa nu stiu in acte sub ce forma era trecut (nu era la negru, nu era cu bani in mana fara acte etc. "neputandui-se da de urma"). Intrebarea mea este cum as putea obtine acest bonus, exista vreo institutie abilitata unde as putea face o plangere, sau care ar fi procedura si cam ce sanse sunt de a avea un deznodamant pozitiv.
In eventualitatea unui raspuns,
Va multumesc!
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neplata indemnizatiei pentru CO, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca indemnizatia. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)