Buna ziua! Am sa trec direct la subiect spunandu-va ca pana in 2011 am fost platitor de TVA pe un PF, constand intr-un magazin alimentar... In 2011 am fost scos de la platitor de TVA pe motiv ca nu am un venit minim... insa acum au venit de la finante niste reprezentanti(ca sa fiu amabil) care mi au spus ca am de platit TVA-ul din 2011, pentru tot stocul de marfa care il aveam la momentul respectiv. Mentionez ca din 2011 pana acum nu am primit nici un fel de instiintare in aces sens. As dori sa stiu daca este posibil asa ceva. Si daca se poate face ceva in acest sens. Si inca ceva... este normal sa platesc TVA pe valoarea stocul ramas... sau la adaosul comercial al acestuia?
Potrivit punctului 53, alineatul 6 din Normele art.148 din CF, persoana impozabilă trebuie să ajusteze, la data modificării intervenite, taxa deductibilă aferentă bunurilor de natura stocurilor, serviciilor neutilizate, activelor corporale fixe în curs de execuţie, activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, în situaţia în care persoana impozabilă pierde dreptul de deducere a taxei.
Avand in vedere ca va gasiti in situatia pierderii dreptului de dedeucere a taxei, aveati obligatia ajustarii taxei deduse aferente stocurilor la data modificarii intervenite. Tva se plateste pe valoarea stocului ramas la data la care a intevenit schimbarea.
Din pacate nu puteti face nimic, deoarece situatia este fara echivoc. In ce priveste faptul de a fi instiintat despre acest aspect, consider ca aceasta era datoria persoanei insarcinate cu conducerea si intocmirea contabilitatii la momentul respectiv.