avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate solicita pensie anticipata partiala dupa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate solicita pensie anticipata partiala dupa terminarea perioadei de somaj?

Va adresez rugamintea sa ma lamuriti si pe mine in urmatorul aspect. Un barbat de 60 de ani si 2 luni in acest moment a fost disponibilizat si are un stagiu de cotizare de 36 de ani. Din aceste date, presupun ca poate solicita pensie anticipata partiala. As vrea sa stiu, insa, daca acum, dupa ce a fost disponibilizat, se inscrie la somaj, poate solicita dupa expirarea perioadei de somaj pensie anticipata partiala? Intreb asta deoarece dupa expirarea perioadei de somaj penalizarea ar fi mai mica.
De asemenea, va adresez rugamintea sa-mi spuneti daca perioada de somaj se constituie stagiu de cotizare.
Multumesc foarte mult
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2013
alex68, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:10, 3 Septembrie 2013
Perioada de somaj este stagiu de cotizare,

Legea 263/2010

Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

Poate solicita pensie anticipata partiala,dupa terminarea perioadei de somaj.
Penalizarea va fi mai mica.
Conditia este sa indeplineasca stagiul complet de cotizare de 35 de ani,fara stagiul asimilat.

Legea 263/2010

ART. 65

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;

c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Da, poate solicita pensie anticipata partiala dupa expirarea perioadei de somaj - perioada care este valorificata ca stagiu de cotizare la pensie.
In timpul celor 12 luni de somaj, poate sa suspende somajul cu medical ceea ce inseamna ca mai poate scapa de cateva luni de penalizare la pensie.
Dupa cele 12 luni de somaj, penalizarea ar fi in jur de 36% lunar.
La data cand va implini varsta standard de pensionare pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
Legea 263/2010
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

Prin urmare, perioada cat beneficiati de ajutor de somaj se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare realizat pentru pensia anticipata partiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand esti penalizat? terezakarl terezakarl Daca te pensionezi anticipat esti penalizat? Daca te pensionezi partial anticipat sigur esti penalizat! Nu inteleg,as dori un raspuns corect , documentat. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata marengo marengo Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o informatie legata de pensionarea anticipata. Sunt nascut in 04.10.1959 si am lucrat in conditii normale de ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj indemnizat = stagiu de cotizare la pensie? StanaMihai StanaMihai As vrea sa stiu daca somajul constituie vechime in munca.De ce intreb acest lucru,deoarece am 34 ani vechime si intru in somaj se completeaza cu acest an de ... (vezi toată discuția)