avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... termen de prescriptie
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

termen de prescriptie

Buna ziua.

Care este termenul de prescriptie privind actionarea in judecata in cazul neexecutarii intocmai al unui contract de prestari servicii sau comercial (este vorba de contruirea si montarea unei usi de catre o firma).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 12:09, 4 Septembrie 2013
Termenul de prescripitie este de 3 ani de la data la care obligatia contractuala trebuia indeplinita de catre prestator.
Multumesc mult
Termenul general al prescriptiei este de 3 ani, conform NCC.
Termenul de prescriptie de 2 ani - dreptul la actiune intemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare.
Termenul de prescriptie de un an - se prescrie in termen de un an dreptul la actiune în cazul:
ospătarilor sau hotelierilor, pentru serviciile pe care le prestează;
profesorilor, institutorilor, maestrilor si artistilor, pentru lectiile date cu ora, cu ziua sau cu luna;
medicilor, moaselor, asistentelor si farmacistilor, pentru vizite, operatii sau medicamente;
vânzătorilor cu amănuntul, pentru plata mărfurilor vândute si a furniturilor livrate;
mestesugarilor si artizanilor, pentru plata muncii lor;
avocatilor, împotriva clientilor, pentru plata onorariilor si cheltuielilor. Termenul de prescriptie se va calcula din ziua rămânerii definitive a hotărârii sau din aceea a împăcării părtilor ori a revocării mandatului. În afacerile neterminate nu se vor putea cere onorarii si cheltuieli mai vechi de 3 ani;
notarilor publici si executorilor judecătoresti, în ceea ce priveste plata sumelor ce le sunt datorate pentru actele functiei lor. Termenul prescriptiei se va socoti din ziua în care aceste sume au devenit exigibile;
inginerilor, arhitectilor, geodezilor, contabililor si altor liber-profesionisti, pentru plata sumelor ce li se cuvin. Termenul prescriptiei se va socoti din ziua când s-a terminat lucrarea.
dreptul la acţiune privitor la restituirea sumelor încasate din vânzarea biletelor pentru un spectacol care nu a mai avut loc.
dreptul la actiunea izvorâtă dintr-un contract de transport de bunuri terestru, aerian sau pe apă, îndreptată împotriva transportatorului.
Inceputul prescriptiei
Art. 2523 NCC - de la data cand titularul dreptului la actiune a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, nasterea lui

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie creante comerciale jovana jovana Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la termenul de prescriptie a creantelor comerciale: s-a schimbat de anul acesta cumva termenul de la ... (vezi toată discuția)
Legea prescripție datoriilor Teres  viorrl Teres viorrl Buna ziua doresc sa stiu care este legea de prescriere a datoriilor articol de lege si in ce conditii se aplica (vezi toată discuția)
Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune badeamihai69 badeamihai69 va rog daca ma puteti ajuta, de la data eventualelor fapte generatoare de prejudiciul care este TERMENUL LEGAL pentru invocarea EXCEPTIEI PRESCRIPTIEI ... (vezi toată discuția)