avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical 01 fara stagiu de cotizare de 1 luna
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical 01 fara stagiu de cotizare de 1 luna

Cum se trateaza un concediu medical cod indemnizatie 01, in cazul in care angajatul in cauza nu are o luna intreaga stagiu de cotizare? Din cate stiu el nu se plateste de angajator, dar trebuie introdus in D112 cu 0, sau nu se introduce deloc? Daca nu se introduce deloc, cum pontam zilele lipsa de la serviciu, astfel incat sa nu fie platite?
Cel mai recent răspuns: marianasandu2000 , utilizator 13:23, 16 Ianuarie 2015
Este primul loc de munca al salariatului in cauza, pana sa vina la societatea Dvs. nu a mai lucrat ?
Daca a mai lucrat aduce adeverinta de la fostul angajator cu salariile pe ultimile 6 luni.

Daca nu are stagiu de cotizare, nu-l platiti, nu inteleg de ce trebuie sa-i evidentiati in D.112 ?

In pontaj il treceti in concediu medical si la subsolul pontajului, trebuie sa scrieti ca salariatul nu a avut stagiu de cotizare.

Sa lamurim si notiunea de "Stagiul de cotizare si baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate care sunt notiuni diferite.

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca se determina potrivit art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 58/2010 ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Nu a lucrat inainte si nici nu a beneficiat de indemnizatie de somaj, fiind student la zi .Sub ce forma o sa fie reflectate aceste zile in statul de salarii (astfel incat sa nu fie platite)?
Puteti sa le considerati invoire fara plata.
Conform art. 8 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.

Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Este student la zi ? sau a absolvit facultatea ? Citit randurile de mai sus la lit.b).

Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Nu a absolvit facultatea.

Alte discuții în legătură

Concediu medical la o luna jumatate de la angajare alina.livia alina.livia M-am angajat in 2 septembrie 2013. in 25 octombrie 2013 am primit co medical pt copil. Pana sa ma angajez aici nu am lucrat timp de 1 an. Nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical fara stagiu loredana080380 loredana080380 Buna Am incheiat un contract de munca cu o persoana in data de 04.07.2011. In 11.07.2011 a adus concediu medical cu cod indemnizatie 01, salariatul este ... (vezi toată discuția)
Conditii de plata a concediului de maternitate si a concediului de crestere copil anairam_unid anairam_unid Am o angajata care lucreaza de 4 luni si acum este in concediu prenatal ,vreau sa stiu daca ii pot plati concediul medical si daca sunt obligata sa il ... (vezi toată discuția)