avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical fara stagiu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical fara stagiu

Buna
Am incheiat un contract de munca cu o persoana in data de 04.07.2011. In 11.07.2011 a adus concediu medical cu cod indemnizatie 01, salariatul este bolnav in realitate. Inainte de a-l angaja a fost student, este primul loc de munca. Stagiu minim de cotizare este o luna in ultimele 12 anterioare aparitiei starii de boala. In cazul acesta pot sa-i platesc concediul medical sau numai ii pot motiva absentele? In ce baza pot face plata?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ani_beita , utilizator 09:24, 1 August 2011
Chiar daca pentru calculul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se ia in calcul media veniturilor din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, in cazul in care salariatul a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, acesta beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.

Acte normative aplicabile:
Art. 9 alin. (1), art. 73 alin. (2) din Norma de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 60/2006
Art. 7, art. 8 alin. (1) lit. a), art. 10 alin. (1), (5) si (6) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
1. Fara stagiu de cotizare se pot plati numai codurile prevazute de OUG 158/2005:
Art. 9. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.
2. In cazul expus de dvs. salariatul va fi considerat si pontat in medical dar fara a i se plati indemnizatia.
lore080380 a scris:

Buna
Am incheiat un contract de munca cu o persoana in data de 04.07.2011. In 11.07.2011 a adus concediu medical cu cod indemnizatie 01, salariatul este bolnav in realitate. Inainte de a-l angaja a fost student, este primul loc de munca. Stagiu minim de cotizare este o luna in ultimele 12 anterioare aparitiei starii de boala. In cazul acesta pot sa-i platesc concediul medical sau numai ii pot motiva absentele? In ce baza pot face plata?
Multumesc anticipat




Conditia pt. a putea beneficia de ind. de cm este de a avea min.1 luna de stagiu in perioada iunie2010-iunie2011.
Cum spuneti ca respectivul a fost student,si a venit direct de pe bancile scolii si cum perioada cat a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar,(presupun) organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora se considera stagiu asimilat,cu conditia ca in acea perioada sa nu fi lucrat,se poate valorifica aceasta perioada (suficient 1 luna)pt. a indeplini conditia st. minim.Trebue sa aduca de la Facultate adeverinta in acest sens.
Dupa ce ati rezolvat cu stagiul de cotizare,nu va ramane decat sa -i stabiliti baza de calcul pt. cele 6 luni,veti lua in calcul salariul de baza minim brut pe tara, aferent fiecarea dintre cele 6 luni.

Pentru a concluziona,poate beneficia de indemnizatie de cm prin valorificarea stagiului asimilat,daca a terminat la zi,si daca in perioada aceea nu a lucrat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
Dupa indicatiile dvs. si pentru ca eram si eu interesata am extras din textele de lege :
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;
Art. 9. - Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
(6) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca .
Art. 73. - Media zilnică a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru C I şi numărul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în această perioadă, astfel:

Mzbci = SUMÃ V : NTZ,
în care:
Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizaţiilor;
SUMÃ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Numărul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în această perioadă nu poate fi mai mare decât numărul zilelor lucrătoare corespunzătoare fiecărei luni din perioada luată în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările ulterioare.
Excepţia o constituie asiguraţii prevăzuţi la art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, care beneficiază de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă fără condiţii de stagiu de cotizare, în situaţia în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni. În aceste cazuri baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din lunile respective sau, după caz, venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, cu respectarea art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(art. 7, 8, 9, 10 din OUG nr. 158/2005, Actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate ; art 73 din Norme OUG 158/2005 privind concediile şi indemn de asigurări sociale de sanatate)
Sper ca este bine!
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
ani_beita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii medicale stoicavioleta17 stoicavioleta17 Un salariat incadrat la 01/11/2011 care din 08/11/2011 este in concediu medical.Cum calculez baza de calcul a indemnizatiei avand in vedere ca nu are nici ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - somaj ContSters103316 ContSters103316 Sunt in somaj si am fost internat pentru diverse probleme de sanatate. Cand m-am dus cu certificatul medical la AJOFM au spus ca societatea la care am lucrat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical mihaela_gabriela mihaela_gabriela Buna ziua, am angajat o persoana, incepand cu 03/06/2015 iar in data de 29/06/2015 a fost internat pentru hepatita virala acuta de tip b... i se plateste ... (vezi toată discuția)