Sunt in somaj si am fost internat pentru diverse probleme de sanatate. Cand m-am dus cu certificatul medical la AJOFM au spus ca societatea la care am lucrat inainte de somaj este in insolventa ( deci are datorii la -contributii pentru concedii si indemnizatii angajator) si nu pot sa-mi ia in calcul CM. Cum sa procedez? ce vina am eu ca societatea nu a mai putut achita imp. si taxele aferente salariilor?
1. OUG 158/2005 spune:
Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1){indemnizatii pentru concedii medicale, n.m.}este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.
Art. 9. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.
Art. 10. -
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
2. Daca angajatorul dvs. v-a retinut pe statul deplata si nu a virat contributiile pentru sanatate a comis o infractiune si trebuie sa raspunda pentru asta. De aceea va recomand sa luati legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate care are obligatia de a urmari incasarea contributiei legal de la platitori si care va poate spune cum sa procedati su dvs. si Agentia de Somaj.
3. V-am intrebat de cand sunteti in somaj pentru ca daca aveati 6 luni de somaj indemnizatia de concediu medical se calcula pe baza veniturilor din aceste 6 luni.