avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Victima in accident cu dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Victima in accident cu dosar penal

Buna ziua,

Acum o luna si ceva mergand cu motocicleta pe un drum european, la un moment dat din dreapta, iese o autoutilitara care face stanga, si din care cade un val de plasa exact inaintea mea. Am lovit plasa si am cazut. M-am ridicat, am ridicat motocicleta, aveam ceva zgarieturi pe maini, plini de praf, telefonul era inchis, Soferul autoutilitarei nu observase ce sa intamplat. Am evaluat ca e un accident usor si am plecat acasa sa ma spal sa ma bandajez si sa declar la politie cele intamplate. Acasa am decis sa merg la spital pentru ingrijire deoarece eram zgariat si la coate si genunchi observate cand m-am dezbracat de haine. Cei de la spital au alertat politia, Acestia au venit imediat si mi-au intocmit dosar penal pentru parasirea locului accidentului cu victime. am dovada fara drept de circulatie.
Ce pot face pentru obtinerea dreptului de circulatie deoarece procurorul poate doar sa prelundeasca dovada. (a mea e fara drept de circulatie), iar la politie spun ca dosarul nu mai e la ei si nu mai pot face nimic acum.
Consider ca mi sa facut o nedreptate deoarece nu am fugit de la locul accidentului lasand victime acolo si nu eu am fost vinovat de producerea acelui accident, plecand sa imi ingrijesc ranile.
Am dat declaratie la politie ca nu depun plangere pentru vatamare corporala inpotriva autorului, deoarece ranile au fost minore,

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
dinu01, utilizator
Cel mai recent răspuns: dinu01 , utilizator 15:14, 4 Septembrie 2013
In cazul in care a fost savarsita infractiunea de vatamare corporala din culpa, subzista infractiunea de parasire a locului accidentului.

Infractiunea de vatamare corporala din culpa este retinuta in contextul in care, pentru ingrijirea persoanei vatamate , au fost necesare pentru 10 zile de ingrijiri medicale ( zile care nu sunt confundate cu zilele de spitalizare ).

Poate fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de parasire a locului accidentului, aceasta fiind conditionata de vatamarea integritatii corporale a uneia sau a mai multe persoane.

Accidentul de circulatie, in speta, este reprezentat de evenimentul produs pe un drum public, eveniment ce a avut ca urmare lezarea unei persoane.

Nu are nicio relevanta depunerea plangerii penale prealabile de catre partea vatamata , depusa in termen de doua luni de la data cand aceasta a cunoscut sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului ( cand infractiunea de vatamarea corporala din culpa, incriminata de art. 184 din Codul penal nu a fost soldata de vreo infirmitate permanenta, de slutire,de un avort, de moartea unei persoane ,de afectarea unui simt sau organ , sau au fost necesare peste 60 de zile de ingrijiri medicale, cand actiunea penala este exercitata din oficiu ).


La momentul de fata, nefiind lamurite imprejurarile in care s-a produs accidentul rutier, sunt efectuate acte de cercetare penala.

Declaratia dumneavoastra, cat si declaratia celuilalt participant la trafic sunt lamuritoare, in vederea stabilirii situatiei de fapt.


Va multumesc pentru raspuns. Am dat declaratie si eu si conducatorul autoutilitarei, Politaiul ne-a spus ca sa asteptam rezolutia. Astept de o gramada de timp, poate dura si cateva luni din cate am inteles. Intrebarea e ce pot face sa obtin dreptul de a conduce pana vine aceasta rezolutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de musamalizare accident auto cu victima GeorgeMAXIM GeorgeMAXIM Buna ziua, Ieri dupa-amiaza mama mea a fost implicata pasiv intr-un accident auto. Unei masini care se deplasa cu viteza i-a explodat un pneu si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Dosar fuga de la locul accidentului scorpionul10 scorpionul10 Daca am fost scos de sub urmarie penala pentru vatamare din culpa(victima a avut 3 zile ingrijiri), se justifica inca mentinerea incadrarii de fuga de la ... (vezi toată discuția)
Fuga de la locul accidentului, sau nu andreipariu andreipariu Saptamana trecuta am accidentat pe un drum pe care aveam prioritate un biciclist(era pe bicicleta si nu pe langa ea). Dupa accident m-am oferit sa duc ... (vezi toată discuția)