avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vatamare corporala din culpa

In urma cu aproximativ o luna jumate am lovit 2 persoane pe trecerea de pietoni. Din cauza unei dubite parcate chiar inaintea trecerii, nu am vazut victimele. Mentionez ca era si intuneric, iar eu aveam si o problema cu maseaua (inainte de accident cu 2 zile am suferit o interventie chirurgicala si ma durea foarte tare locul de unde mi fusese extrasa maseaua). Nu aveam viteza mare, in jur de 40km/h, poate chiar mai putin. In aceste imprejurari am lovit o batrana de 70 ani si pe nepoata ei de 13 ani. Batrana are 30-40 zile de ingrijiri medicale (a avut o coasta rupta si cateva vanatai), iar fetita 15-20 zile de ingrijiri medicale (fractura la nas, traumatism la ceafa). Pe timpul cat au fost internate am fost in fiecare zi la spital la ele, le am cumparat o parte din medicamente (pt ca nu voiau sa primeasca nimic de la mine). Am incercat sa vorbesc cu ele sa nu depuna plangere impotriva mea, sa ne intelegem cumva, dar nu au vrut si saptamana aceasta au depus plangere. Au spus ca au o situatie financiara buna, ca nu au nevoie de bani si tot ce le intereseaza este sa se faca dreptate.
In cazul in care nu reusesc sa ma impac cu ele, as vrea sa stiu cam la car ar putea aprecia instanta de judecata amenda penala (ma gandesc ca fiind la prima abatere de acest fel si ca nu sunt urmari grave nu mi se va da pedeapsa inchisorii), avand in vedere ca sunt student, ca mai am 1 an de studiu si ca nu am niciun venit? Stiu ca raspunderea penala este personala, deci parintii nu pot plati amenda in locul meu.
Aveti idee cumva si daunele materiale si morale la cat s ar putea ridica? Stiu ca sunt in functie de cat cer victimele, dar ati putea estima, din practica judiciara?
Inca o intrebare: in acest caz se retine concurs de infractiuni, adica 2 vatamari corporale din culpa?

Dinu Ionut
Amenda penala nu ar fi atat de grava dar este posibil ca instanta pentru fapta sa iti dea o pedeapsa cu inchisoarea si suspendarea acesteia pe o anumita perioada.
Daunele materiale se ridica la cat pot proba ca au cheltuit inclusiv ce nu au putut castiga in zilele respective , si pentru ce ingrijiri vor mai avea nevoie si costul acestora.Cu privire la daunele morale se poate cere cat doreste victima chiar daca nu poate fi probat.
Vatamarea corporala nu prevede pedeapsa amenzii penale.
In schimb , daca se retrage plangerea sau opereaza impacarea , este inlaturata raspunderea penala.
Da , se retine concurs ideal de infractiuni , intrucat , printr-o singura activitate ilicita s-au produs doua rezultate socialmente periculoase.
Va sfatuiesc sa va impacati cu partea vatamata
Succes
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Gresesc eu,sau ne aflam cu speta la Vatamare corporala din culpa.:-/
Da ...se retine vatamarea corporala din culpa , dupa cum a mentionat dl, Filip
Fapta se incadreaza la vatamare corporala din culpa pe alin. (3), iar la aceasta infractiune codul penal prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa inchisorii. Credeti ca instanta imi poate da pedeapsa inchisorii avand in vedere ca e prima abatere si ca am si circumstante atenuante (am fost alaturi de victime in aceasta perioada)?
Dat fiind ca familia mea nu are o situatie financiara buna si nu pot plati daunele ce se poate intampla?

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni nicola_2 nicola_2 fiica mea a fost lovita pe trecer si are 50-55 zile ingrijiri medicale. Ce pedeapsa va primi autorul ? (vezi toată discuția)
Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Vatamarea corporala din culpa a 6 persoane nikolos nikolos in urma unui accident rutier in care mi-am recunoscut vina a decedat colegul meu si vatamarea corporala grava din culpa din care 6 persoane au depus plingere 5 ... (vezi toată discuția)