avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Tardivitate cerere de chemare in judecata?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Tardivitate cerere de chemare in judecata?

Buna ziua/seara,

Am formulat o cerere de chemare in judecata, pe conflicte de munca.
Am primit prin curier decizia desfacerii contractului de munca, in data de 10.12.2012
In data de 28.12.2012, am depus la posta situata in incinta tribunalului, cererea de chemare in judecata.
Acum, la prima infatisare, observ ca avocatul paratului spune "raportat la data de 10.12.2012, cererea de chemare in judecata este tardiv introdusa in conditiile in care dupa aceasta data si pana la momentul introducerii cererii care a fost in 11.01.2013 au trecut mai mult de 30 de zile calendaristice".
Intr-adevar, vad ca dosarul s-a inregistrat in data de 11.01.2013, desi eu am trimis cererea de chemare in judecata la data de 28.12.2013.

Ce se poate face, avand in vedere ca posta este chiar in incinta tribunalului, deci a doua zi s-ar fi livrat.
Trebuie avut in vedere ca era perioada revelionului.

Mi se poate respinge cererea de chemare in judecata?
Ce motive as putea invoca?
Mai am inca factura de la posta care atesta ca am trimis in data de 28.12.2012, si banuiesc ca si instanta are plicul pe care este stampila depunerii la posta.
Cel mai recent răspuns: sake , utilizator 01:43, 20 Septembrie 2013
Teoretic se ia in calcul data postei cand plicul a fost trimis.

Trebuie sa spuna si avocatul partii adverse ceva, nu-i asa?

:D

Dvs. faceti calculul pe zile, cu calendarul in fata si, argumentati anexand si copie dupa dovada trimiterii plicului din care se vede data postei.

Posibil sa-i respinga aceasta exceptie a tardivitatii invocate.



In alta ordine de idei, oficiul postal aflat in incinta tribunalului nu apartine de tribunal ci apartine tot de posta romana. Deci toata corespondenta trimisa prin intermediul acelui oficiu postal urmeaza regulile postei romane. Nu va imaginati ca daca depuneti acolo un plic cu o actiune pentru tribunal, oficiantul postal il va inmana personal tribunalului a 2-a zi, numai pentru ca se "invecineaza" cu registratura tribunalului!!!!
Decizia de desfacere a contractului de muncă poate fi contestată în termen de 30 zile calendaristice de la data comunicării. Deoarece data , prin care d-voastră aţi sesizat instanţa este 28.12.2012(această dată se poate dovedi prin copia acţiunii introduse, pe care probabil o aveţi sau a plicului pe care se vede ştampila poştei. Depuneţi o scurtă Notă scrisă prin care solicitaţi respingerea excepţiei tardivităţii acţiunii, excepţie ridicată de pârât, ca nefondată, motivată de faptul menţionării datei de intrare a sesizării d-voastră, fapt pe care îl veţi dovedi cu plicul(faceţi neapărat o copie a acestuia căci în instanţă veţi depune originalul).
Art. 268 alin.5 Codul muncii, pentru termenul de 30 zile. iar art. 104 cod procedură civilă arată că"actele de procedură se socotesc îndeplinite în termen dacă au fost predate recomandat la oficiul poştal înainte de împlinirea lui."
Termenul este de 30 de zile numai daca este vorba despre o desfacere disciplinara a c.i.m., in rest termenul este de 45 de zile conform art.211 lit.a din Legea nr.62/2011.

Referitor la calculul termenelor vedeti si art.101 din vechiul cod de procedura civila.

Art. 101
Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare. Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare. Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii. Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Multumesc tuturor care mi-au raspuns!

Am gasit si factura cu data expedierii prin posta din data de 28.12.2012, si confirmarea de primire care are data de 03.01.2013 :)
Vaaaii.. am rascolit toata casa.. uitasem ca am trimis cu confirmare de primire, iar cand am gasit-o, s-a luminat toata casa.. iesise soarele, chiar daca era ora 2 noaptea!.

Inca odata multumesc, si chiar daca eu am gasit confirmarea de primire, poate subiectul si raspunsurile vor fi de folos si altora :)
Factura cu data expedierii constituie motiv ca actiunea s-a depus in termen. Faptul ca au inregistrat-o tardiv in registru , nu constituie motiv de respingere a actiunii ca tardiv depusa.

Alte discuții în legătură

Unde se depun motivele de recurs? dancerhd dancerhd va rog sa-mi spuneti unde se depune recursul la un proces de divort , la prima instanta( judecatorie) sau la tribunalul care a judecat apelul? (vezi toată discuția)
Calculul termenelor calin_andrei calin_andrei Din interpretarea art. 101-104 C.p.c. am anumite dubii in intelegerea curgerii termenelor, respectiv zilele libere in care curg si data postei la documentele ... (vezi toată discuția)
Cum procedez dacă am depistat o mare eroare judiciară de tardivitate, știind că pe plicul aflat la dosar era trecută o dată cu 2 zile mai devreme ? flory_mr flory_mr Am dovada unei sentințe total ilegale de Tardivitate a depunerii cererii de chemare în judecată împotriva ilegalei Asociații de Proprietari nr. 71 din ... (vezi toată discuția)