Din interpretarea art. 101-104 C.p.c. am anumite dubii in intelegerea curgerii termenelor, respectiv zilele libere in care curg si data postei la documentele trimise altfel.
Concret speta: se comunica sentinta pe 14.12.2010. Are termen 10 zile sa faca cerere in anulare. O face si am urmatoarele date: pe plic data depunerii la posta lui 27 DEC, data sosirii in localitatea cu instanta 30 DEC. Data la care instanta inregistreaza actiunea: 31 DEC 2010 si apoi o trimite la instanta superioara.
Dupa calculul meu se impune ridicarea exceptiei tardivitatii. De care data tin cont? Multumesc mult !
Calculul termenelor procedurale se face pe zile libere, in sensul ca nu se socoteste nici ziua in care incepe termenul sa curga, nici ultima zi. Totodata, in cazul in care termenul se implineste intr-o zi de sarbatoare legala, se prelungeste in mod legal pana la sfarsitul prime zile lucratoare.
Concret, daca termenul de zece zile incepe sa curga de la data comunicarii sentintei, 14.12.2010, ultima zi in care se putea depune la ofciul postal ar fi fost 25.12.2010, insa cum aceasta era sambata(zi nelucratoare), actul este considerat ca facut in termen si luni, 27.12.2010.
Dupa parerea mea, exceptia tardivitatii va fi respinsa, actul fiind facut in termenul legal.
De acord pana la un moment dat; daca ma uit la art. 104 c.p.c. imi spune ca actele transmise prin posta instantei se socotesc in termen daca au fost predate RECOMANDAT oficiului postal inainte de implinirea lor.
Revenind la exemplul concret, de ce sa iau in calcul ziua postei cand a trimis el plicul (27 DEC) atata vreme cat este o expediere simpla, fara a face dovada unei recomandate. Din ce vad la dosar pare o simpla expediere postala. Pot atunci sa ma prevalez de aceasta si sa cer retinerea tardivitatii?
1. greu de dovedit ca plicul nu a fost dus la posta sambata.
2 .daca ultima zi de declarare este intr-o zi nelucratoare ,acest termen se prelungeste inclusiv cu prima zi lucratoare adica inclusiv luni putea face cererea.