Proces civil judecat dupa vechiul cod de procedura
Hotararea civila comunicata de Judecatorie in data de 28 iulie 2016 cu drept de apel in 15 zile
Partea adversa a introdus apelul care e inregistrat de 2 ori ..in 16 aug 2016 cu un email in care apare data de 15 aug ora 18, 15 acesta fiind inregistrat cu data de 16 aug
La dosar mai apare acelasi apel trimis prin posta, cu data postei de 17 aug si inregistrat in 17 aug
Dupa calculele mele , tinand cont de calculul pe zile si faptul ca ziua de 28 iulie 2016 nu se pune , fiind zi libera - numarand 15 zile incepand cu ziua de vineri 29 iulie 2016 rezulta ca ziua de vineri 12 aug 2016 era ultima zi in care se putea formula apelul in termen
V-as ruga frumos sa ma lamuriti daca apelul interodus de partea adversa este in termen sau este tardiv
Avand in vedere ca prima si ultima zi nu se iau in calcul apelul se putea depune cel mai tarziu la data de 15 august ora 16 pe e-mail sau la posta pe data de 15 august. Apelul este tardiv .
Art. 182 C.p.c prevede următoarele: «(1) Termenul care se socotește pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlinește la ora 24:00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură. (2) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie depus la instanță sau într-un alt loc, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal, dispozițiile art. 183 fiind aplicabile».
Prin urmare, cererea de apel trebuind să fie depusă la instanță, chiar prin e-mail, ea trebuie transmisă pe această cale anterior încetării programului de lucru al instanței.
Potrivit art. 88 alin. 1 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005, «programul de lucru al instanțelor este de 8 ore zilnic, timp de 5 zile pe săptămână; programul începe de regulă la ora 8:00 și se încheie la ora 16:00». Prin urmare, la momentul la care cererea de apel în cauză fusese transmisă prin e-mail, programul de lucru al instanței se încheiase.
Va multumesc frumos pt raspunsurile dumneavoastra ! vad ca sunt pareri diferite privind ultima zi care era in termen , asa ca mai astept si alte pareri !
Daca data indicata de dvs. este data comunicarii la partea adversa , atunci ultima zi de depunere a apelului era data 15.aug.2016.
Art. 181
Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
..........................
.2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
.........................
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.
Calcul
- data de 28 nu intra in calcul si pornim de la 29 iulie calculand 15 zile libere
-29, 30, 31, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,11, 12,
- data de 13 august era ultima zi, de depunere, insa cum aceasta a cazut intr-o zi nelucratoare- sambata , atunci, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare, adica luni 15 august.
Daca am considera ca data de 12 aug. ar fi ultima zi de depunere, asa cum ati calculat dvs. si colegul de mai sus, atunci ne-ar ramane intre 28 iulie si 12 august doar 14 zile libere, ceea ce este evident incorect.
Va multumesc frumos , dna avocat !
Se poate cumva considera ca data de 15 august fiind o sarbatoare religioasa declarata zi nelucratoare a fost tot o zi nelucratoare ?In acest caz ar fi fost 3 zile nelucratoare continue adica sambata 13 aug , dum 14 aug si luni 15 aug - in acest caz sa se prelungeasca pana in 16 aug ultima zi in care ar fi fost in termen ?
Precizez ca s-a judecat dupa vechiul cod de procedura civila
Si m-ar interesa daca sunt aplicabile prevederile din vechiul cod de procedura civ in care la art 104 se stipuleaza ca sunt acceptate ca fiind in termen doar actele de procedura tr prin posta / cu data postei pt a se putea dovedi data
Va multumesc !