Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati in problema cu care ma confrunt. si anume : azi am fost la fortele de munca sa-mi depun dosarul pentru somaj, si am avut un soc cand mi s-a spus ca valoarea somajului va fi de 500 ron. Eu imi calculasem somajul , avand ca baza de calcul salariul minim pe economie , adica 800 ron , din care , pentru somaj se aloca75 % ; adica 600 ron + 150 de ron , care reprezinta valoarea muncii pentru cei 8 ani de vechime.
Azi, la Fortele de Munca, cand mi s-a calculta valoarea somajului, mi s-a comunicat suma de 500 ron,explicandu-mi-se ca baza de calcul este de 500 de Ron + 150 de ron valoarea vechimii in munca, si NU se ia in calcul suma de 800 de ron, ca baza de calcul .
Va rog mult sa-mi spuneti care este baza de calcul. Deoarece sunt discrepante destul de mari. Dansii spun ca baza de calcul 75 % din suma de 500 de Ron, iar eu am luat ca baza de calcul suma de 800 de Ron.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an; (n.m indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit.b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
2. Dvs. stiati ceva dar intre timp legea s-a modificat (OUG 108/2010).
Somaj
magdalena1957
As dori sa stiu ,va rog ,daca ultimii 4 ani am lucrat cu 4 ore avand salariu minim(400lei) -deci am 2 ani cu 8 ore - si am peste 20 de ani vechime in campul ... (vezi toată discuția)