avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Masura de arestare preventiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Masura de arestare preventiva

buna seara . am si eu problema .... cineva a primit mandat de arestare preventiva pe 29 de zile, astazi a fost chemat din nou in fata instantei pentru prelungirea mandatului ...imi poate explica si mie cineva ce inseamna
” menţine măsura arestării preventive a inculpatulu pe durata reglementata de lege ” , ... ce inseamna asta?:sorry:
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:24, 9 Septembrie 2013

Desi ati folosit 2 termeni " prelungire" si " mentinere" care vizeaza situatiii distincte, am sa ma raportez la ceea ce ati scris intre ghlimele, intrucat intuiesc ca vorbim de o mentinere a masurii arestarii preventive dupa primirea dosarului de catre instanta de fond.

Inseamna ca inculpatul a fost trimis in judecata, ca dosarul a fost inaintat in acest sens instantei de judecata, ca instanta a verificat din oficiu legalitatea si temeinicia arestarii preventive inainte de expirarea duratei si arestarii preventive, ca a constatat fie ca temeiurile avute in vedere la luarea masurii arestarii preventive impun in continuare privarea
de libertate, fie ca exista temeiuri noi care sa justifice privarea de libertate si a dispus mentinerea masurii arestarii preventive pe o durata ce nu poate depasi 60 de zile.
In cursul judecatii instanta va verifica periodic, dar nu mai tarziu de 60 de zile, legalitatea si temeinicia arestarii preventive si totodata va pune in discutie mentinerea masurii arestarii preventive.
Textul de lege:
ART. 300^1
Menţinerea arestării inculpatului la primirea dosarului
După înregistrarea dosarului la instanţă, în cauzele în care inculpatul este trimis în judecată în stare de arest, instanţa este datoare să verifice din oficiu, în camera de consiliu, legalitatea şi temeinicia arestării preventive, înainte de expirarea duratei arestării preventive.
Dacă instanţa constată că temeiurile care au determinat arestarea preventivă au încetat sau că nu există temeiuri noi care să justifice privarea de libertate, dispune, prin încheiere, revocarea arestării preventive şi punerea de îndată în libertate a inculpatului.
#M50
Când instanţa constată că temeiurile care au determinat arestarea impun în continuare privarea de libertate sau că există temeiuri noi care justifică privarea de libertate, instanţa menţine, prin încheiere motivată, arestarea preventivă. Dispoziţiile art. 159 alin. 3, 4, 5 şi 11 se aplică în mod corespunzător.
#M38
Încheierea poate fi atacată cu recurs, aplicându-se dispoziţiile art. 160^a alin. 2.
#M38
Inseamna ca persoana va ramane in arest.
Depinde de stadiul procesual cat timp va dura masura preventiva.
Daca este vorba de mentinere va ramane probabil arestat mult timp...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control judiciar dat de procuror ciurli_si_burli ciurli_si_burli In cazul in care procurorul face prelungire a controlului judiciar si inculpatul este trimis intre timp (sa zicem la scurt timp dupa prelungirea controlului ... (vezi toată discuția)
Abtinere, art 300 ind.1 micki_micki7 micki_micki7 As avea nevoie sa inteleg daca abtinerea in urmatorul context se refera la faptul ca judecatorul nu se implica in cauza. Este vorba despre o citatie a partii ... (vezi toată discuția)
Admiterea cererii de revocare a masurii arestarii preventive danielungureanu31 danielungureanu31 Buna seara! Am o mare nelamurire: In cazul admiterii cererii de revocare a masurii arestarii preventive a inculpatului, se dispune punerea de indata in ... (vezi toată discuția)