ART. 31
(1) Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru pentru acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti se face de către instanţa de judecată.
(3) În cererile având ca obiect dreptul de proprietate sau un alt drept real asupra unui imobil, taxa de timbru se calculează în funcţie de valoarea impozabilă a bunului imobil. Dacă valoarea impozabilă este contestată sau apreciată de instanţă ca vădit derizorie, taxarea cererilor se va face prin raportare la grilele notariale cuprinzând valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare.
Prevederea este în concordanţă cu reglementarea din NCPC privind competenţa după valoare:
Art. 104. - (1) In cererile avand ca obiect un drept de proprietate sau alte drepturi reale asupra unui imobil, valoarea lor se determina in functie de valoarea impozabila, stabilita potrivit legislatiei fiscale.,
mai puţin cu alin.(2) al aceluiaşi articol, care dispune că:
(2) In cazul in care valoarea impozabila nu este stabilita sunt aplicabile dispozitiile art. 98.
Iar art. 98 sună aşa:
Art. 98. - (1) Competenta se determina dupa valoarea obiectului cererii aratata in capatul principal de cerere.
Deci, în situaţia în care nu există o valoare impozabilă (pe care trebuie să o stabilească organele fiscale), avem un paradox: taxa de timbru se stabileşte la valoarea imobilului conform grilei notariale, în timp ce competenţa se stabileşte după valoarea arătată de petent.
Taxa de timbru la valoare este prevăzută în art.3 al OUG 80/3013:
ART. 3
(1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;
b) între 501 lei şi 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;
c) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
d) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
e) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
Taxa timbru
louisfigo
Buna ziua!
As dori sa stiu care este taxa de timbru pentru o despagubire de 140.000 de euro intr-un proces civil pentru tulburare de posesie. Multumesc! (vezi toată discuția)
Taxa timbru
madalinagabriel
Bună seara,am un dosar pentru intabulare casa pe cale judecatoreasca,iar azi am primit o scrisoare prin care sunt instiintata ca am de platit o suma de...care ... (vezi toată discuția)