avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozite locale pentru o cladire darapanata
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozite locale pentru o cladire darapanata

Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti daca se plateste impozit la primarie pentru o cladire ,
care s-a daramat in timp ca urmare a intemperiilor .Mentionez ca apartine unei persoane juridice care si-a mutat sediul de cativa ani,a fost pazita 2-3 ani apoi,fara ca in incinta sa fie activitate,apoi lasata in paragina,acoperisul a fost furat tigla cu tigla,iar in timp au cazut si peretii.Situatia este cunoscuta la primarie,dar in momentul cand am dorit sa punem in legalitate ,in concordanta declaratia cu situatia de fapt,ni s-a spus ca trebuie obtinuta autorizatie de demolare.Este corect sau doar se urmareste incasarea unor bani la bugetul local ,
ca sa nu fac referire la proiectant...
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 23:58, 9 Septembrie 2013
Singura modalitate prin care scapati de impozit pe cladirea in discutie este obtinerea unei autorizatii de demolare si demolarea efectiva a cladirii. Deci, ati fost sfatuit corect.
in continuarea raspunsului care vi s-a dat:
Dvs trebuie sa solicitati o autorizatie de desfiintare de la primarie- compartimentul de urbanism

Din punct de vedere al cuantumului, conform Codului fiscal art 267 si normelor metodologice :
(pct 139)
139. (1) Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare, parţială sau totală, a clădirilor se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1%, în cazul persoanelor fizice, asupra valorii impozabile a clădirii, iar în cazul persoanelor juridice, asupra valorii de inventar a clădirii.
(2) Atât în cazul persoanelor fizice, cât şi al persoanelor juridice, taxa pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare, parţială sau totală, a oricăror construcţii şi amenajări care nu sunt de natura clădirilor se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii reale a construcţiilor sau amenajării supuse desfiinţării, declarată de beneficiarul autorizaţiei.
(3) În cazul desfiinţării parţiale cuantumul taxei se calculează proporţional cu suprafaţa construită desfăşurată a clădirii supuse desfiinţării, iar pentru celelalte construcţii şi amenajări care nu sunt de natura clădirilor, taxa se calculează proporţional cu valoarea reală a construcţiilor sau amenajărilor supuse desfiinţării.
(3^1) Prin grija structurilor de specialitate, în termen de cel mult 15 zile de la data terminării lucrărilor de desfiinţare, se întocmeşte procesul-verbal de recepţie, model stabilit potrivit pct. 256, în care se menţionează, pe lângă elementele de identificare a contribuabilului şi a autorizaţiei de desfiinţare, data de la care intervin modificări asupra impozitului pe clădiri şi/sau asupra impozitului pe terenul aferent construcţiilor/amenajărilor supuse desfiinţării, precum şi elementele care determină modificările respective, cum ar fi: suprafaţa construită la sol a clădirilor, suprafaţa construită desfăşurată a clădirilor, suprafaţa terenului, valoarea impozabilă a clădirilor şi altele care se apreciază ca fiind necesare pentru fundamentarea modificărilor.
(4) Prin termenul desfiinţare se înţelege demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea parţială sau totală a construcţiei şi a instalaţiilor aferente, precum şi a oricăror altor amenajări.
(5) Prin termenul dezafectare se înţelege schimbarea destinaţiei unui imobil.

[ link extern ]

[ link extern ]
Pe langa cele spuse mai adaug ca exista posibilitatea ca dvs sa faceti o cerere la compartimentul de specialitate impozite si taxe, la inspectorul care are strada dvs, arondata, in care explicati in scris, cele spuse acelui functionar, cum ca respectiva cladire nu detine "acoperis si pereti", ceea ce conform legii nu reprezinta o cladire, in conformitate cu " art. 249, pct. (5) În înţelesul prezentului titlu, clădire este orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite. Încăperea reprezintă spaţiul din interiorul unei clădiri."

Obligatia functionarului este sa va inregistreze cererea, primind un termen de solutionare si totodata sa stabiliti data cand sa se deplaseze in teren sa constate cele semnalate de dvs, putand sa faca poze la fata locului, iar ca urmare a constatarii se intocmeste un Proces-Verbal, in care semneaza un martor, urmand sa depuna un referat unde sa propune sa dea la scadere suprafata imobilului.

Cred ca sunt taxe destul de mari privind demolarea cladirii si atunci solutia prezentata mai sus, va rezolva putin problema pana veti putea demola intreaga cladire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demolare sergiusara sergiusara Buna ziua! Imi poate spune cineva cam la ce cost ajunge demolarea unui imobil. E vorba de o casa cu 4 camere. Multumesc. (vezi toată discuția)
Impozit cladiri iribuc iribuc pentru o cabina poarta din fibra sticla , fara fundatie , amplasata la suprafata terenului ( si deci pe care o pot muta oriunde ) se plateste impozit pe ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire pascu tavi pascu tavi Am o casa de vacanta, in constructie, conform autorizatiei de constructie din 2010, august, pana in august 2011. In 2010, in toamna, am terminat de ridicat ... (vezi toată discuția)