avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna, am vechime de doi ani si trei luni, postul meu s-a desfiintat recent. Timp de cate luni pot beneficia de indemnizatie de somaj de acum in colo ?
Am domiciliul intr-o anumita localitate dar locuiesc in alta localitate.Daca imi fac viza de flotant pe localitatea in care locuiesc de fapt, cei de la somajul din raza teritoriala a acestei localitati, pot sa imi vizeze lunar carnetelul de munca? Pentru ca localitatea unde am domiciliul de fapt, se afla in alta raza teritoriala si trebuie sa ma deplasez multi km luna de luna.(nu vreau acest lucru) In cazul in care este posibil, ce formalitati trebuie sa urmez ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:11, 10 Septembrie 2013
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede :

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:

a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

Indicatorul social de referinta, in vigoare, are un cuantum de 500 lei.

Dosarul pentru acordarea ajutorului de somaj se depune la sediul AJOFM din raza de domiciliu sau de resedinta a beneficiarului.
1. Puteti sa va inregistrati la,Agentia de Somaj din localitatea in care aveti resedinta (viza de flotant).

2. Pentru ca aveti un stagiu de cotizare la somaj intre un an si 5 ani veti primi indemnizatie de somaj timp de 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dumi_sc dumi_sc postul de paza sa desfintat si vreau sa stiu daca pot benificia de ajutor de somaj,mentionez ca am si o indemnizatie de 165 ron de consilier local (vezi toată discuția)
Somaj profesor suplinitor OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI Am lucrat ca profesor suplinitor cu 16 ore pe saptamana in loc de 18 ore.Activitatea am desfasurat-o la trei scoli timp de un an :sept 2011 sept 2012.Acum ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? alina84mrc alina84mrc buna ziua! imi puteti spune daca o pers de 54 de ani,a lucrat fix 12 luni poate beneficia de somaj? pe ce perioada si daca in timpul somajului ii merge ... (vezi toată discuția)