avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PROBLEME
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PROBLEME

Buna seara ,
Firma la care lucrez nu mai are sediu social, (a fost vandut de catre fisc) nici punct de lucru (nu sa achitat chiria de 5 luni, s-a intrupt si furnizarea utilitatiilor) nu avem unde sa ne mai desfasuram activitatea , nu am mai primit salariul de 3 luni iar seful meu nu vrea sa imi semneze actele pentru somaj si sa ne plateasca salariile restante . Ce este de facut?( a zisc ca daca nu vreau sa mai lucrez sa imi dau demisia, fiind sfatuit de contabila firmei ca nu este obligat sa semneze nimic.):(
Cel mai recent răspuns: alemimi , utilizator 18:22, 18 Septembrie 2013
Solicitati drepturile banesti in instanta.
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

Aveti grija ca, incetarea c.i.m. prin demisie nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie si drepturile angajatului karina7 karina7 buna am si eu o intrebare. mi-am dat demisia acu o luna si inca nu mi-am primit tot salarul, doar o mica parte din el. ce as putea face in legatura cu asta ... (vezi toată discuția)
Intarziere plata salarii nicu6121 nicu6121 Buna ziua, Exista un termen de intarziere la plata salariului? Doresc sa stiu care ar fii termenul legal de intarziere pentru plata salariului, si in ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu de la societate privata a_l_e_x a_l_e_x Buna, lucrez la o societate de paza si protectie din ianuarie 2013 si pana in acest moment nu am primit salariul intreg ci doar jumatate in fiecare luna. ... (vezi toată discuția)