Un exmplu:
Cum se determină stagiul potenţial şi cum se materializează în cuantumul pensiei de invaliditate? Stagiul potenţial acordat la stabilirea pensiei de invaliditate, reprezintă diferenţa dintre stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat efectiv până la data încadrării în grad de invaliditate. În funcţie de gradul de invaliditate punctajul anual acordat este de : 0.75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv handicap accentuat; 0.40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv handicap mediu.
Exemplu:
Bărbat, încadrat în gradul II invaliditate la vârsta de 45 ani. Stagiul de cotizare necesar(art. 57, Lg.19/2000) este 18 ani. Vârsta standard de pensionare este 65 ani(născut 1959). Stagiul complet de cotizare este 35 ani. Stagiul realizat până la data încadrării în gradul II de invaliditate = 23 ani 5 luni 7 zile. Stagiul potenţial 11 ani ,6 luni , 23 zile(35 ani –23 ani, 5 luni, 7 luni).
Punctaj suplimentar acordat este 6,6 puncte(11*0.60),care se cumulează cu punctajele anuale realizate în perioada efectiv lucrată până la data încadrări în grad de invaliditate.
Sursa:
[ link extern ] /
Clarificati cu casa locala,de ce nu vi s-a acordat stagiu potential.
Dar,stagiul complet de cotizare este de 35 de ani ?