avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul minim pe economie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul minim pe economie

Sunt cadru auxiliar in spital.
Salariile de incadrare a cadrelor auxiliare in spital sant sub 700 lei, iar datorita legii 285/2010 avem un salariu de baza de pana la 1000 lei(care eu consider ca este doar fictiv doar pe hartie, deoarece toate calculele se fac la salariul de incadrare, deci pe ora suntem platiti sub 4 lei.)
1)Doresc sa stiu daca acesta salariizare este corecta tinand cont de H.G.23/2013 privind salariul minim pe economie ART. 1
(1) Începând cu data de 1 februarie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,44 lei/oră.
(2) Începând cu data de 1 iulie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,74 lei/oră.
ART. 2
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevăzut la art. 1.
2)Vrea sa stiu daca este corect spus gramatical,,salariului de bază minim brut pe ţară ,,(cum este posibil intr-o lege unde este vorba de o suma, sa fie puse doua cuvinte care inseamna doua lucrurii total diferite...salariu de baza si salariu brut si cum de pana la ora asta absolut nimeni nu a facut nici o sesizare la curtea constituionala .....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:16, 17 Septembrie 2013
Ce nu ar fi corect gramatical?
"salariului de bază minim brut" este o formula utilizata de ani de zile, nu doar in HG 23
1. Care este salariul de baza al dvs in prezent?

2. Chiar credeti ca cei care au adoptat respectiva HG nu stiu gramatica? Curtea Constitutionala nu se ocupa cu aspecte gramaticale , ci are cu totul alte competente.

3. Salariul de baza si salariul brut pot avea acelasi inteles. In general, salariile sunt stabilite in sume brute.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
salariul meu de incadrare este de 684 lei ,la acest salariul se fac toate calculele , dar pe fluturas mai am un salariu de baza 1028 lei(datorita legi 285/2010) , dar pe ora imi revine doar in jur de 4 lei depinde cate zile lucratoare are luna in luna cand are 184 h am 3,71 lei pe ora.La salariu 684 mi se acorda si sporul de noapte.Ce parere aveti e corect acest salariu?
Asa cum am mai sustinut si pe alte topicuri , salariul de la care trebuie plecat si in sectorul bugetar este cel de 800 lei de la 01.07.2013.

Prin urmare, adresati-va in scris angajatorului dvs penru a va reface calculul salariului dvs avand in vedere HG nr.23/2013 si , in caz de refuz, va puteti adresa instantei de judecata.
da este adevarat ca nu doar in H.G 23/2013 este acesta expresie si in codul muncii peste tot unde este vorba de salariul minim ,dar cat mai acceptam aceste porcarii care sunt de ani buni de zile, deorece salariul brut= salariul de baza+sporurile+indemnizatiile+compensatiile+ alte elemente ale sistemului de salarizare , deci prin urmare sunt doua lucruri total diferite. Cand e vorba de o suma, normal ar fii sa sa fie specificat in lege un salariu ori baza ori brut. Sa nu mai spunem ca din salariul brut statul beneficiza de aprox 33 %din el , Deci din cei 800 lei aprox.264 lei merg la stat , deci muncitorul ramane cu 536 lei, sa nu mai spunem ca din acesti bani plateste 24% tot la stat pe TVA pt orice ce cumpara sau plateste facturi, in plus mai sunt nu stiu sigur dar vreo 400 de taxa si impozite care acel muncitor care are acest salariu minim, tot plateste ceva din aceste taxa si impozite. Pensionari care au sub 740 lei beneficiza de unele scutiri , dar va intreb de cei care lucreza pe acest salariul ce scutiri are ,nici una. Aceasta este cauza pentru care trebuie sa facem ceva ca legea sa fie clara , ori e salariu de baza ori e cel brut

Alte discuții în legătură

Care este salariul minim aiai aiai pe care administratorul si asociatul unui SRL, care are studii superioare, ESTE OBLIGAT sa si-l dea? (in prezent are 700 lei brut) (vezi toată discuția)
Salariu corect (minim pe economie) ContSters292353 ContSters292353 Am o cunostinta de i-a ca salariu net 650 le pe luna normal completa este legal sau ar trebu marit pana la 750-800 lei? (vezi toată discuția)
Salariu andreeastef andreeastef buna seara,va rog frumos sa-mi spuneti cat reprezenta o ora de munca inainte de ultima majorare.multumesc (vezi toată discuția)