avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutorul de somaj si ordonanta 36
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutorul de somaj si ordonanta 36

Buna ziua. Am o intrebare. Eu lucrez la o companie de stat care se pregateste de disponibilizari. In conditiile in care eu am un pfa ,mai pot beneficia de somaj si de ordonanta 36 ? Care ar fi modalitatea sa pot beneficia de cele doua ajutoare,in conditiile in care pfa-ul nu functioneaza.Sunt inregistrata cu norma de venit de 1000 lei pe luna,dar nu am activitate din martie. Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 12 Septembrie 2013
Veniturile realizate in calitate de PFA se pot cumula cu indemnizatia de somaj, numai daca acesta se situeaza sub valoare de 500 lei.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

Din dispozitiile art.34 (1), lit.b se deduce ca puteti avea alte venituri pe perioada de somaj daca acestea sunt realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pt.somaj oprita oprita Buna ziua: Daca pina in data de 01.08.2012 o persoana a lucrat cu contract de munca, fiind indeplinite conditiile de a primii somaj, deoarece de la aceasta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si drepturi salariale ana30d ana30d exista vreo forma legala in care poti sa beneficiezi si de somaj ( eu beneficiind de somaj pt inca cateva luni ) si drepturi salariale in acelasi timp? vreo ... (vezi toată discuția)
Dreptul la ajutor de somaj narval69 narval69 In decembrie 2009 am fost disponibilizat si am depus actele pentru obtinerea ajutorului de somaj, inclusiv adeverinta eliberata de Fisc. Din 2007 eram ... (vezi toată discuția)