avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... comisie - eliberare conditionata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

comisie - eliberare conditionata

as dorii sa stiu daca o persoana care este inchisa poate sa intre in comisia de eliberare fara sa aibe zile cistigate prin munca in penetenciar sau alte evidentieri - adica - este un drept al oricarui detinut sau este conditionata ?
va multumesc pt. raspuns
Cel mai recent răspuns: timtom , utilizator 13:16, 12 Septembrie 2013
Este condiționată de prestarea unei munci în penitenciar, însă liberarea condiționată se acordă și în cazuri speciale.

Art. 60 cod penal
Liberarea condiţionată în cazuri speciale
Condamnatul care, din cauza stării sănătăţii sau din alte cauze, nu a fost niciodată folosit la muncă ori nu mai este folosit, poate fi liberat condiţionat după executarea fracţiunilor de pedeapsă arătate în art. 59 sau, după caz, în art. 591, dacă dă dovezi temeinice de disciplină şi de îndreptare.
Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
Persoanele prevăzute în alin. 2, condamnate pentru săvârşirea unei infracţiuni din culpă, pot fi liberate condiţionat după executarea unei pătrimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei treimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
Dacă pedeapsa ce se execută este rezultată din concursul între infracţiuni săvârşite din culpă şi infracţiuni intenţionate, se aplică dispoziţiile privind liberarea condiţionată în cazul infracţiunilor intenţionate.
Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare, care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În toate cazurile, la calculul fracţiunii de pedeapsă se ţine seama de partea din durata pedepsei considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate.
Dispoziţiile art. 59 alin. 4 se aplică în mod corespunzător.

Detalii: [ link extern ]
Deci - intrarea in comisie de eliberare are loc chiar daca detinutul nu a muncit si nu are raporturi de indisciplina si probabil puncteaza daca are vre-o evidentiere - Corect ? cel putin asta pot eu intalege din acest articol de lege (fara a tine cont de mentiunea speciala a articolului - de virsta , sanatate )
exeplu : Adrian Nastase , etc
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
timtom, utilizator
Dacă cel condamnat se află în vreuna dintre situațiile menționate în lege , și nu automat intră în această comisie.
v-as ruga frumos sa-mi spuneti , daca stiti si puteti, - in cazul in care - cineva care a fost condamnat la 6,5 ani , si a ispasit 1 an apoi s-a redeschis procesul , apoi a ramas cu aceasi pedeapsa 6,5 ani si el s-a sustras de la pedeapsa - la o eventuala amnestiere , respectiv , din cei 11,5 ani (6,5 +5 = 11,5 ) SE TINE CONT DE ACEL AN FACUT , ramanind doar 10,5 sau toti cei 11,5 ?
vi-as fi foarte recunoscator pt. aceasta precizare !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata eu;eu eu;eu in ce conditii se acorda eliberarea conditionata?necesita neaparat munca prestata ? (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata pici80 pici80 daca am de executat 3 ani 6 luni cand pot sa cer eliberarea conditionata? (bineinteles cu purtare buna si daca e posibil cu zile lucrate) (vezi toată discuția)