avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura in valuta facturata de o firma din Romania
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura in valuta facturata de o firma din Romania

O factura in lire pt servicii primita in data de 21.08 de la un furnizor din Roamania trebuie inregistrata in lei la cursul din data de 20.08 care e valabil a doua zi, nu?
Plata se fac in data de 22.08 la alt curs.
Pentru diferenta care ramane trebuie sa inregistrez diferente de curs valutar?
Conform CF Art. 129^ 1:Pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii în interiorul ţării, contractate în valută cu decontare în lei la cursul de schimb din data plăţii, diferenţele de curs dintre cursul de schimb menţionat în factura întocmită conform alin. (1) şi cursul de schimb utilizat la data încasării nu sunt considerate diferenţe de preţ şi nu se emite o factură în acest sens.
Pentru diferenta de pret care ramane sa inteleg ca nu mai facturez nimic?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 13:11, 13 Septembrie 2013
Buna ziua,

Potrivit art.155, alineatul (22) din CF sumele indicate pe factură se pot exprima în orice monedă cu condiția ca valoarea TVA colectată să fie exprimată în lei. În situaţia în care valoarea taxei colectate este exprimată într-o altă monedă, aceasta va fi convertită în lei utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 139^1.
Ar fi trebuit ca furnizorul sa inscrie in factura si sumele in lei, mai ales ca este vorba inteleg despre o persoana juridica romana.
Cursul valutar utilizat asa cum este stipulat la art.139^1 din CF este ultimul curs de schimb comunicat de BNR, inn cazul dvs. cursul comunicat in ziua precedenta.
Diferentele de curs intre ziua facturii si cea incasarii/platii constituie cheltuieli sau venituri de natura financiara si asa cum ati sesizat, nu se factureaza.

Numai bine
Ar trebui sa le cer sa imi emita si o factura in lei?
Deci, din cate am inteles, nu trebuie sa inregistrez diferente de curs
Diferenta acea care ramane cum as putea sa o sting in contabilitate?
Ati putea sa le solicitati inscrierea in factura si a sumelor in lei, argumentand cu articolul citat de mine.
Inregistrati diferente de curs pe seama cheltuielilor sau veniturilor financiare. Am scris aceasta in ultimul paragraf din mesaj.

Numai bine
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
CONTABIUM, Contabil
in ziua in care vi se face plata apare pe extrasul de cont cursul valutar si suma in lei si cu suma respectiva trebuie sa va inregistrati. Factura externa la contabilitate trebuie tradusa. Noi emitem in limba tarii respective ca sa se poata inregistra si ei. Am fost la verificat la finante si mi-au spus ca asa trebuie.
In creditul contului 401 am 464,75 iar in debit 401 - 463,91
Prin urmare am cheltuieli de curs valutar de 0,84 lei.
Intrebarea mea este: inregistrez acesta diferenta pe factura pentru a inchide 401 sau inregistrez cheltuiala si ramane acea diferenta in 401?

Alte discuții în legătură

Reevaluare sold furnizori si clienti externi consela consela SOLDUL CONTULUI 401 SI 4111 PENTRU FURNIZORII SI CLIENTII EXTERNI (MONEDA EURO) SE REEVALUEAZA LA 31.12. AL FIECARUI AN SAU LA SFARSITUL FIECAREI LUNI? vA ... (vezi toată discuția)
Inregistrare factura de avans mirelaisofia mirelaisofia Cum sa inregistrez o factura de avans (servicii)pana la sosirea facturii definitive? Va multumesc (vezi toată discuția)
Contul 409 ContSters285233 ContSters285233 Buna ziua In balanta de verificare am contul 409 cu niste sume vechi (2010), avansuri platite pentru care nici in ziua de azi nu s-a primit factura. Cum as ... (vezi toată discuția)