avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consultatii juridice asociatii proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consultatii juridice asociatii proprietari

Buna ziua.

Respectarea normelor legale de catre comitetul asociatiei, este obligatorie conform legislatiei actuale ?
Articole de lege considerate de mine, ca fiind încalcate de catre comitetul executiv;
1) Refuzul întocmirii si supunerii spre aprobare, a REGULAMENTULUI PROPRIU al Asociaţiei, privind modul de citire, calcul si repartizare a consumurilor/pierderilor de apa rece/calda si încalzire, care nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar (HG 1588/2007, art. 40, alin. 1; art. 17, lit. s; Ord. 343/2010 *actualizat* publicat în M.Of. 528/2010)
2) Redistribuirea pierderilor de apa rece/calda, exclusiv pe Nr.persoanelor, chiar daca normele legale nu sânt clare în aceasta redistribuire, refuzând diferentierea pe cota-parte indiviza si respectiv pe Nr. pers., tinând cont de cauzele generatoare ale pierderilor, mentionez câteva dintre propunerle depuse;
- stabilirea baremului minim de consum apa rece/calda/pers./luna, pe baza consumului mediu anual al asociatiei noastre, care în anul precedent (2012) pentru apa rece a fost 3,77 m.c./prs./luna, sau pe baza consumurilor normate statistic, pe baza reglementarilor în vigoare care arata 3-4 mc apa rece/pers./luna,
- baremul minim de consum sa fie aplicat apartamentelor care declara consumuri vizibil diminuate, pentru corectarea echitabila a pierderilor de apa rece/calda rezultate dupa însumarea consumurilor declarate.
- cota considerata pierdere în functie de clasa de precizie a contoarelor (Bransament, pausalele Scarilor, apometrele apartam.) pâna la maxim 15% din pierderile de apa, sa fie redistribuita pe cota-parte indiviza,
- consumul de apa pentru igienizarea spatiilor comune, ghenei, pubelelor, redistribuit pe cota-parte indiviza,
- verificarea persoanelor prezente si a cererilor de scoatere de la întretinere, deoarece exista suspiciuni,
Varianta comoda aplicata a fost, repartizarea pierderilor exclusiv pe numarul de persoane, invocând HG 1588/2007, art. 34, refuzând constant prevederile art. 37 care de fapt, impune adoptarea deciziei cerute.

3) Tergiversarea Cartii de Imobil, respectiv a numarului real al persoanelor care au domiciliu în condominiu, si mentionarea în Liste, (OUG 97/2005,art.36;38;42; legea 114/1996 actualizata; O.M.E.F. 1969/2007)
Începând cu luna iulie 2010, nici-o Lista de Plata nu mentioneaza numarul persoanelor conf. C. Imobil.
4) Repartizarea cheltuielilor pentru încalzirea apartamentelor, nu respecta ORD. nr. 343/2010 (actualizat în 29 iulie 2010) prevederile Normei tehnice aprobate prin ordinul presedintelui ANRSC, publicat în Monitorul Of.al României, Partea I, si HG 1588/2007,art. 41, al.(2), normative care precizeaza;
a) Art. 1, alin. (1) din Norma tehnica, prevederile prezentei norme tehnice se aplicã ……. , dacã sunt îndeplinite condiţiile de montare si utilizare a repartitoarelor de costuri prevãzute în actele normative în vigoare.
b) Art. 2 din Ordin, se admite, numai pentru acest sezon de încãlzire, utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente pãrţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încãlzire în lunile …… ,
- derogarea de la aplicarea prevederilor art. 10 din Norma tehnicã (cota procentualã din cantitatea totalã de energie termicã, aferentã pãrţilor comune) este admisã numai în sezonul de încãlzire 2010-2011.
c) Art. 11 din Norma tehnica, cantitatea de energie termicã aferentã consumului comun se stabileste ca diferenta între cantitatea totalã de energie termicã determinatã pe baza contorului de bransament si suma indicatiilor contoarelor de energie termicã individuale montate la nivel de apartament.
d) Art. 41, al. (2) HG 1588/2007, diferenţa dintre consumul înregistrat de contorul de bransament si suma consumurilor înregistrate de contoarele la nivel de apartament, reprezinta consum comun si se repartizeaza proportional cu cota indiviza,
e) REALITATEA EXISTENTA, scara noastra nu dispune de repartitor comun montat în instalatiile de încalzire apartinând proprietatii comune, nu avem corpuri de încalzire în proprietatea comuna, nici-un apartament nu are contoare de energie termicã individuale montate la nivel de apartament.
5) Încalcarea dreptului proprietarilor, privind;
- cunoasterea unor documente ale asociatiei, facturi ale furnizorilor, contracte încheiate pentru diverse lucrari, etc. prin desconsiderarea cererilor depuse, (legea 230/2007, art. 10)
- cunoasterea HOTARÂRILOR adunarilor generale si a DECIZIILOR comitetului, prin netransmiterea HOTARÂRILOR catre proprietari sau afisarea DECIZIILOR (legea 230/2007, art. 25, al. (4); HG 1588/2007, art.17, alin. (3)
- cunoasterea conditiilor si clauzelor contractuale convenite pentru executarea lucrarilor privind proprietatea comuna, cerute de HG 1588/2007, art.22, alin. (9) si legea 230/2007, art. 37, anterior semnarii contractului, pentru ca proprietarii (platitorii) sa-si poata exprima punctul de vedere în cunostinta de cauza.
Precizez ca aceste încalcari ale obligatiilor legale, care revin comitetului asociatiei, le-am sesizat la timpul potrivit, atât conducerii asociatiei cât si SRAP-ului de sector, conform copiilor cu numere de primire,
fara nici-un rezultat concret, mai mult, raspunsurile prin omisiune la întrebarile punctuale adresate primariei de sector, îmi dovedesc sustinerea pe fata a actualului comitet, deoarece în raspunsuri mentioneaza;
- Primaria prin SRAP nu poate anula o hotarâre a adunarii generale sau a unei sedinţe de comitet al asoc.
- Primaria prin SRAP nu poate intervenii pentru solutionarea celor sesizate. Aceasta hotarare apartine vointei proprietarilor exprimata în adunarea generala.
Pierderile financiare datorate contributiilor suplimentare rezultate, sunt consistente, am câstigat în schimb atitudine ostila si comentarii greu de redat, din parte proprietarilor cu consumuri excesiv de reduse, si a restantierilor, sustinatorii fermi si vocali ai comitetului, participantii majoritari la toate chemarile comitetului, care îi protejeza de aprope trei ani privind consumurile diminuate si mai ales cu restantele vechi.
Va multumesc pentru îndrumarile acordate!
dumitruivascu1941
utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:29, 3 Februarie 2021
1-Respectarea normelor in vigoare,sunt obligatorii pentru reprezentantii asociatie de proprietari
Nerespectarea acestora poate atrage aplicarea de sanctiuni,conform
Art. 32
(la data 21-Jan-2008 Art. 32 din capitolul IV reglementat de Art. 18 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(2) Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv
preşedintele asociatiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în fata
legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod
deliberat.

2-Repartizarea suplimentului consum apa nu este concret prevazut de norma in vigoare
Se practica 4 variante,care fiecare au avantaje si dezavantaje
Gasiti la "Documente utile",precizari
3-Anularea hotararii AG poate fi dispusa numai de instanta de judecata,pentru motive temeinice si legale
L nr 230/2007 Art. 26
(la data 16-Jun-2011 Art. 26 din capitolul IV a fost atacat de (exceptie admisa) Decizia 670/2011 )
Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de
asociere a asociatiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor
proprietarilor, aceştia pot ataca în justitie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile
de la adoptarea acesteia. Actionarea în justitie nu întrerupe executarea hotărârii decât
în cazul în care instanta dispune suspendarea acesteia.

dumitruivascu1941 a scris:
Respectarea normelor legale de catre comitetul asociatiei, este obligatorie conform legislatiei actuale ?

Toti cetatenii Romanie trebuie sa respecte legislatia iar cu privire la asociatiile de proprietari Legea 230/2007 si HG 1588/2007 stabileste cadrul de functionare, drepturi si obligatii ale proprietarilor, atributiuni si indatoriri ale celor care administreaza s.a.m.d.
Si normal ca trebuie sa fie respectate.

"REGULAMENTULUI PROPRIU al Asociaţiei, privind modul de citire, calcul si repartizare a consumurilor/pierderilor de apa rece/calda si încalzire" nu este obligatoriu de adopatat dar proprietarii pot sa adopte asemenea regulament prin cei pe care i-au ales: membrii comitetului executiv. Daca activitatea comitetului nu este la inaltimea asteptarilor proprietarilor, acestia au posibilitatea sa-i schimbe oricand prin alegerea altora.

Numarul de persoane ce apare pe listele de plata lunare si in functie de care se repartizeaza acele cheltuieli generate, nu este acelasi cu numarul de persoane inregistrate in Cartea de imobil. Lunar pot apare cereri de la proprietarii care pleaca pentru o luna, doua, noua... fara ca acestea sa fie radiate din cartea de imobil.

Proprietarii membri ai asociatiei au dreptul sa participe la adunarea generala, au dreptul sa faca propuneri, sa aleaga... si cu aceasta ocazie cunosc in timp real hotararile luate in adunarea generala.
In afara adunarilor generale, proprietarii pot participa la sedintele comitetului executiv, pot solicita presedintelui sau administratorului explicatii, pot consulta documentele asociatiei, pot contesta sumele afisate, pot contesta hotararile luate de adunarea generala in instanta...

Institutiile care au raspuns sesizarilor dumneavoastra au dreptate: proprietarii hotarasc cum isi administreaza asociatia si nu altcineva din afara.
Aveti posibilitatea legala sa va alaturati comitetului executiv in urmatoarea adunare generala, sa va oferiti ca membru in comitet, cenzor, casier, contabil, administrator... si sa incercati impreuna cu ceilalti vecini sa rezolvati problemele asociatiei cat mai eficient.





Bună ziua! În adunarea generală a proprietarilor in 2020 s-a stabilit suma pentru fondul de reparatii și rulment. Proprietarii au achitat 300 lei din cei 500 pentru rulment, dar anul acesta se v-a introduce gazul ( centrale proprii- fiecare proprietar) . Nu mai depindem de sistemul centralizat la energia termică. Întrebarea este: comitetul executiv printr-o ședință poate decide să Nu mai continuăm cu fondul până la 500 lei ? Adunarea generală este în martie și până atunci seai adună ceva bani la fond , iar să adunăm oamenii în pandemie mai greu. Mulțumim, aștept răspunsul d-voastră! O zi bună!
Da, legea nu spune ca acest lucru (valoarea ratei lunare) se decide de catre AG.
Articolul 72
(1)In scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2)Fondul de rulment se depune in contul curent al asociatiei de proprietari, mentionat la art. 20 alin. (1).
(3)Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(4)Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
(5)Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.
[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2021
latka, utilizator
Comitetul executiv poate să ia decizia de a se opri la suma de 300 lei fond de rulment ( în adunarea generală s-a hotărât 500), dar nu mai este necesar 500 lei întrucât de anul acesta nu mai avem energie termică centralizat, vom avea gaze. Mulțumesc

Alte discuții în legătură

Consultaþie litigiu cu asociaþia de proprietari dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 1) Legislaţia actuală, legea 230/2007, HG 1588/2007 şi Ord. 1969/2007 care precizează condiţiile funcţionări asociaţiilor de proprietari, menţionând ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Despre pierderile de acm(apa calda menajera)... ndan57 ndan57 :sorry:firesc este sa nu se impute si celor cu CT si chiar celor debransati de la sistemul centralizat. In cadrul asociatiei o persoana care implemenreaza un ... (vezi toată discuția)