avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal???

Am o nedumerire si poate cineva ma va lamuri.
De curand,la noi in firma s-a introdus o noua "regula":Cine beneficiaza de concediu medical,isi pierde dreptul la toate tichetele de masa pe luna respectiva.Mai concret,o colega a avut 3 zile concediu medical pe luna trecuta,restul zilelor fiind la lucru.Luna asta,cand s-au dat tichetele de masa,colega n-a mai primit nimic pe motiv ca a avut concediul acela de trei zile.Este legal sa-i suspende dreptul la celelalte 18 tichete( pe luna intreaga fiind de 21) ?Va rog sa ma lamuriti in problema asta! :hm:
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 19 Septembrie 2013
Potrivit art.2 din Normele de aplicare a Legii nr.142/1998: Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

Prin urmare, angajatorul este indreptatit sa stabileasca criteriile de acordare a tichetelor de masa.
Mie mi se pare un abuz aceasta noua "regula".
A fost emisa si in scris?
1. Se pare ca azi, dupa unii angajatori, nu mai ai voie sa te imbolnavsti.

2. Daca te imbolnavesti suporti consecintele unei dispozitii ale unui angajator care, pesemne, nu a fost bolnav niciodata sau nu suporta sa fie altii bolnavi.

3. In rest se pare ca nu este ilegal cum procedeaza daca asa s-a stabilit in Regulamentul de acordare a tichetelor de masa.
NU este vorba ca dupa unii angajatori nu te poti imbolnavi si despre o alta situatie.

Exista undeva prevazuta obligatia de a acorda tichete de masa ?
Probabil ca nu exista o asfel de obligatie, dar se comite in opinia mea o discriminare vadita, avand la baza lipsa justificata, in opina mea, pe motive medicale.
Inteleg sa nu fie acordate tichetele de masa pentru zilele in care salariatul a lipsit, dar pentru zilele in care acesta lucreaza, la fel cu un alt salariat care nu a lipsit, cel din urma beneficiaza de tichete.
Se produce asfel o diferentiere a veniturilor.
Amplifican putin, angajatorul poate lipsi persoana care lipseste, pe motive medicale, pe un an intreg, de ce nu?
Consider ca nu e in regula.

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa ? victorp victorp Buna seara , Am o serie de intrebari legata de numarul bonurilor de masa acordate pe luna unui salariat : -cite bonuri este normal sa primesaca lunar un ... (vezi toată discuția)
Acordarea tichetelor de masa AncaAnca92 AncaAnca92 Buna ziua! Am citit legea acordarii tichetelor de masa, dar nu sunt lamurita. Angajatorii aceleasi unitati pot lua numar diferit de bonuri? Depinde de ... (vezi toată discuția)
Intrebare retinere bonuri Iulian iulian Iulian iulian Daca un angajat lipseste trei zile de la locul de munca pe motive medicale,angajatorul ii poate retine bonurile valorice pe toata luna ? (vezi toată discuția)