avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal???

Am o nedumerire si poate cineva ma va lamuri.
De curand,la noi in firma s-a introdus o noua "regula":Cine beneficiaza de concediu medical,isi pierde dreptul la toate tichetele de masa pe luna respectiva.Mai concret,o colega a avut 3 zile concediu medical pe luna trecuta,restul zilelor fiind la lucru.Luna asta,cand s-au dat tichetele de masa,colega n-a mai primit nimic pe motiv ca a avut concediul acela de trei zile.Este legal sa-i suspende dreptul la celelalte 18 tichete( pe luna intreaga fiind de 21) ?Va rog sa ma lamuriti in problema asta! :hm:
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 19 Septembrie 2013
Nu este corect, am cunostiinte care iau aceste bonuri si pt zilele de concediu de odihna/medical care si le iau se scad din cele 21 de bonuri si raman cu bonurile pentru zilele care au lucrat.Este prevazut undeva acordarea acestor bonuri si pe ce criterii?
Reiterez textul legal:
Potrivit art.2 din Normele de aplicare a Legii nr.142/1998: Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

Am parcurs de prima data ce ati postat.
Stiu ca aveti cunostinte vaste in acest domeniu si nu vreau sa fiu Gica contra.
Opinia mea este ca aceste criterii, de la punctul "c" se refera la categorii de salariati, functie de locul de munca ocupat, importanta functiei in cadrul societatii, etc ( sunt deja mentionate).
Odata ce s-a decis ca salariatul respectiv sa primeasca tichete, este o masura abuziva- opinia mea, sa ii retragi aceasta facilitate pe motive medicale, care nu tin de persoana angajatului.
Aceste criterii odata stabilite - pe baza dispozitiilor legale, nu pot constitui un impediment pentru angajat, in sensul ca acesta pentru a nu pierde aceste tichete, sa neglijeze propria sanatate.
In niciunul dintre mesaele postate nu am facut afirmatia ca este legala sau nu aceasta masura, ci doar faptul ca un angajator poate stabili anumite criterii .de acordare a tichetelor de masa.

Reglementarea acelor criterii trebie a fie facuta fie in eg.intern , fie in ccm aplicabil , fie in decizia/hotararea de acordare a tichetelor de masa.
In lipsa unor astfel de prevederi la nivel de angajatori, atunci putem vorbi despre o masura abuziva.

Daca exista o astfel de prevedere, atunci angajatul avea posibilitatea de a o contesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa ? victorp victorp Buna seara , Am o serie de intrebari legata de numarul bonurilor de masa acordate pe luna unui salariat : -cite bonuri este normal sa primesaca lunar un ... (vezi toată discuția)
Acordarea tichetelor de masa AncaAnca92 AncaAnca92 Buna ziua! Am citit legea acordarii tichetelor de masa, dar nu sunt lamurita. Angajatorii aceleasi unitati pot lua numar diferit de bonuri? Depinde de ... (vezi toată discuția)
Intrebare retinere bonuri Iulian iulian Iulian iulian Daca un angajat lipseste trei zile de la locul de munca pe motive medicale,angajatorul ii poate retine bonurile valorice pe toata luna ? (vezi toată discuția)