Buna ziua,va rog frumos sa-mi dati un raspuns la intrebarea:Pot fi platit legal pentru ca reprezint o persoana fizica intr-un proces civil?Multumesc anticipat!
Daca sunteti avocat, raspunsul este "Da". Daca nu aveti aceasta calitate, raspunsul este "Nu", intrucat dvs. doriti sa exercitati activitatile unui avocat, fara a avea aceasta calitate, adica intram in sfera penalului!!
Cat priveste reprezentarea unei parti de catre un procurator, verificati ca acesta are anume lmitari referitoare la ceea ce poate sa faca procuratorul in timpul procesului, de exemplu concluziile orale.. Cand se merge la notar pt. procura de reprezentare, e bine sa I se spuna aceste lucruri celui care imputerniceste o anume persoana, nu cu titlu gratuit ci cu plata.
...cu scuzele de rigoare ,nu inteleg!Daca reprezint pe cineva intr-un proces civil(cu procura incheiata in fata notarului) pot fi platit de acea persoana?
1. Reprezentarea poate fi remunerată, adică mandatul poate fi dat cu titlu gratuit sau oneros;
2. Pe de altă parte, Codul penal, potrivit Art. 281 - Exercitarea fără drept a unei profesii, prevede:
Exercitarea fără drept a unei profesii sau a oricărei alte activităţi pentru care legea cere autorizaţie, ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 1 an sau cu amendă.
3. Art. 281 Cod penal se raportează la prevederile Legii 51/95 rep. și mod, care arată, în
Art. 26, următoarele:
(1) Exercitarea oricarei activitati de asistenta juridica specifica profesiei de avocat si prevazuta la art. 3 de catre o persoana fizica sau juridica ce nu are calitatea de avocat inscris intr-un barou si pe tabloul avocatilor acelui barou constituie infractiune si se pedepseste potrivit legii penale.
În concluzie, având în vedere cele arătate mai-sus, dvs puteți stabili limitele reprezentării cu titlu oneros, având în vedere și prevederile Codului Penal și ale Legii 51/95.
In plus fata de cele citate de colegii mei , conform art. 83 NCPC referitor la reprezentarea convenţională a persoanelor fizice
Alin(1) În faţa primei instanţe, precum şi în apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor.
...Va multumesc din suflet pentru raspunsuri...Dar tot nu sunt lamurit!!!...Repet intrebarea,putin mai detaliata: Daca reprezint pe cineva in instanta de judecata(eu nefiind avocat) dar cunosc destul de bine procedurile unui proces civil,pot fi platit pentru acest serviciu?
...inca o lamurire ...in acel proces civil sunt reprezentantul acelei persoane....restul stiu ce am voie sa fac si ce nu in fata primei instante.
Procurator?
ContSters40598
Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)