avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Reprezentarea membrilor din filialele unei Asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Reprezentarea membrilor din filialele unei Asociatii

Caz ipotetic:
Urmează a fi înființată o asociație națională care se preconizează că va avea peste 1000 membri în primii 2 ani.

Conform legii, Adunarea Generala este formată din toate persoanele asociate. Totusi, avand în vedere probabila incapacitate de organiza o AG cu 1000 de membrii prezenti, se au în vedere 2 posibile solutii.

1. Filialele Județene aleg un număr de delegați care votează în numele membrilor fiecărei filiale, conform mandatului dat.

Aici apare întrebarea dacă ar fi legal și ce s-ar întâmpla dacă unii membrii nu sunt de acord cu mandatul votat de majoritatea membrilor, ori dacă vrea să voteze si să participe individual la AG.

2. Se realizează sesiuni de vot si dezbateri electronice.

Referitor la pct. 1, considerați că ar fi în limitele legii această posibilitate, iar dacă da, ce se poate face cu cei care nu sunt de acord cu mandatul si vor să participe individual la AG?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:40, 23 Septembrie 2013
1. Reprezentantii filialelor nu pot avea un mandat impus. Adica pentru o anumita problema organizatia dintr-un anumit judet le spune delegatilor la adunarea generala sa voteze in anumit fel. La prima vedere s-ar presupune ca in fiecare judet trebuie sa se stie din timp despre respectiva problema si cand se aleg reprezentantii, sa se voteze si pozitia judetului. Dar ce se intampla cand in plenul adunarii generale se vine cu o noua forma a respectivei propuneri, caci membrii prezenti in plenul adunarii generale au acest drept sa introduca pe loc acele propuneri? Atunci se refuza sa se discute pe motiv ca reprezentantii nu au mandatul membrilor care i-au trimis din judete? Deci s-ar bloca cu totul activitatea adunarii generale si chiar a asociatiei.
Si de fapt reprezentantii la adunarea generala sunt alesi prin vot de catre o anumita majoritate din judetul respectiv, majoritate care s-a constituit si in jurul anumitor idei si conceptii. Deci reprezentantii acelei majoritati e normal ca la adunarea generala vor fi purtatorii acelorasi idei. Deci nu vor vota altfel decat doresc membrii majoritatii care i-a ales sa-i reprezinte. Si ca sa nu uitam si de minoritari(si aici va raspund la treaba cu participarea in nume propriu la sedinta adunarii generale), ei pot trimite separat propuneri pe subiectele in discutie la sedinta adunarii generale, propuneri separate de cele ale majoritarilor din acel judet. Prin statut, orice membru al respectivei asociatii are voie sa isi spuna un punct de vedere si sa faca propuneri de modificare a statutului si a celorlalte acte interne ale asociatiei. Aceste propuneri vor fi discutate si aprobate sau respinse, daca e cazul, de plenul adunarii generale.
Si referitor la numarul de delegati care revine fiecarui judet. Prin decizie a comitetului de conducere al asociatiei, cel ce concepe si organizeaza adunarea generala, se stabileste numarul de delegati dupa criterii interne cum ar fi, de exemplu, la un numar de membrii di fiecare filiala ii revine un reprezentant. Numai acestia sunt membrii delegati care sunt membrii cu drept de vot, la care se adauga cei din structura de conducere nationala. Poate participa la sedinta adunarii generale orice membru din filiale dar pentru acesta nu vor fi decontate niciun fel de cheltuieli de cazare si de deplasare si nu va avea drept de vot. Dar va avea dreptul, cu conditia sa anunte din timp, sa participe la punctul diverse, daca propune el ceva anume de interes.
2. Nu inteleg treaba cu sesiunile de vot. Vor vota cei prezenti. E o discutie cu votul electronic dar trebuie o simulare pentru a se vedea daca chiar aduce ceva bun pentru asociatie sau mai mult incurca.
Treaba cu dezbaterile electronice, depinde in ce sens doriti s-o folositi. De obicei, daca se propune ca adunarea generala sa voteze ceva, se stie dinainte forma textului inca de cand se intocmeste propunerea de ordine de zi de convocare a adunarii generale, se schimba opinii intre filialele judetene. Deci oamenii care au mandat sa reprezinte filialele si sa voteze , cam stiu care e opinia colegilor. In materialul care insoteste convocatorul, pentru o anumita problema , se poate deja veni cu doua sau mai multe variante de text din partea a cate un grup de filiale, si plenul adunarii generale va decide prin vot care e varianta finala.
Deci pe acest model, dezbateri electronice nu cred ca-si mai au rolul.
Eu cred ca acesta organizatie este un partid sau o organizatie politica.
Sunt foarte puntine astfel de organizatii (casele de ajutor reciproc si alte cateva organizatii profesioale)
Daca se merge pe o agenda binedefinita si un model de mandat (de obicei forma acestuia cu agenda inclusa se pune la dispozitia membrilor care nu pot participa de catre organul de conducere a organizatiei) cred ca se poate vota. Puteti studia ca si model cateva forme de vot de la marile companii cu sute/mii de actionari sau asociati.
Este o organizatie apolitica, reprezentativa la nivel national in domeniul educational.

1. Deci în opinia dvs. un mandat nu ar fi fezabil. Totusi, cum credeti ca s-ar putea controla de la nivel local modul în care voteaza respectivii delegati? O solutie ar fi sa se dea un mandat pentru anumite subiecte si pentru restul sa se lase la aprecierea propriei constiinte, nu?

2. Mă refeream la publicarea documentelor ce se vor a fi adoptate in AG pe site si votarea lor de către fiecare membru pe site, printr-o metoda securizata. La fel cu alegerile, candidatii sa mearga prin tara, iar alegerile sa fie online, pe site-ul asociatiei.
Mandatul mi se pare destul de complicat si costisitor.
Mai degraba vot prin corespondenta, cum se procedeaza la adunarile actionarilor. Vedeti un model aici
[ link extern ]

As inclina si prin sistemul electronic de care spuneti dvs. Pana la urma daca aceasta procedura este consemnata in Statut si reprezinta vointa membrilor, consider ca este posibil votul prin sistem electronic (mai mult sau mai putin securizat).
Sunt si softuri electronice (si cu licente free unele) care permit votul prin email/platforma online.
Nu se practica ca votarea la adunarea generala sa se faca nominal si sa se inregistreze cum voteaza fiecare participant. De obicei e vot deschis iar pentru persoane, cand se aleg membrii in structura de conducere, e vot secret.
Pentru alegerile de persoane pentru structura de conducere, candidatii pot fi obligati sa-si depuna din timp cv-ul si un fel de program de actiune pentru cazul in care vor fi alesi. Aceste materiale pot fi puse apoi la dispozitia participantilor la adunarea generala.
Dar toate aceste amanunte nu e nevoie sa fie incluse in statutul asociatiei ci intr-un regulament de organizare si functionare al asociatiei care sa fie aprobat de catre adunarea generala dar sa nu fie necesara inregistrarea la judecatorie, asa cum se face cu statutul si toate modificarile care apar in timp la el.
Legat de votul electronic, este foarte greu sa fie inteles de toti membrii, sa fie pus in practica si sa fie de necontestat.
Si nu in ultimul rand, nu stiu daca cei de la judecatorie ar lua in calcul, de exemplu, modificarea unui statut prin vot electronic. Cred ca fiecare membru ar trebui sa aiba certificat de semnatura electronica pentru ca, in forma standard, procesul verbal al adunarii generale se semneaza de catre membrii cu drept de vot prezenti.

Alte discuții în legătură

Membrii fondatori ong scobarul scobarul Cum poate fi exclus un membru fondator ? ONG-ul nostru are 8 membrii fondatori La un ONG (asociatie de pecari) cu 8 mebrii fondatori este necesar cenzor ? (vezi toată discuția)
Valabilitate vot cedat? Radu Palu Radu Palu Urmatoarea situatie: Asociatie culturala. Se doreste modificarea statutului. Au fost invitati membrii, invitatiei s-a atasat si o imputernicire prin care ... (vezi toată discuția)
Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)