Urmatoarea situatie: Asociatie culturala. Se doreste modificarea statutului. Au fost invitati membrii, invitatiei s-a atasat si o imputernicire prin care membrii care nu pot sau vor sa participe la sedinta (intrunirea anuala) pot incredinta votul lor unei alte persoane.
Problema este ca in ordinea de zi se specifica "Modificarea statutului" insa fara a se preciza exact care din articole urmeaza sa fie modificat.
Poate fi in aceasta situatie valida trecerea votului (fiecare membru are un vot) pe numele altei persoane?
Conducerea asociatiei a facut niste remarci vagi in ceea ce priveste in principiu ce doreste sa modifice. Insa tare imi este teama ca ocazia va fi folosita pt. trecerea unor modificari cum le convine si e bun prilejul pt. ca multi din cauza Covid nu vor veni insa isi vor "dona" votul si vor aparea membrii care au interesele necesare si prin aceste voturi va fi implinita numarul minim de persoane care voteaza necesara pt. ca schimbarile sa fie valide.
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In primul rand, se poate sa se realizeze qvorumul de sedinta pentru valabilitatea convocarii adunarii generale prin prezenta fizica sau prin reprezentanti dar trebuie clar stabiit prin statut sau prin regulamentul intern de organizare si functionare care de fapt detaliaza procedurile de aplicare a unor articole din statut fara sa "adauge la statut". Se stabileste clar ca un membru cu drept de vot poate reprezenta doar pe un alt membru iar numarul de membrii reprezentati sa nu fie mai mare de 30% din numarul total de membrii cu drept de vot ai asociatei. Ceea ce v-am redat ca valori e un exemplu destul de practi si usor de aplicat si care sa evite exact ceea cae dumneavoastra ati trecut ca buna observatie de a impiedica pe unii ca sa profite de o anumita conjunctura.
Si o precizare la cea ce ati scris ca apare ca punct pe ordinea de zi pentru modificarea statutului. Chiar daca apare asa, succint, la data emiterii convocatorui pentru organizarea respectivei adunari generale, trebuie sa existe la sediul asociatiei sau pe pagina de net a asocitiei la sectiunea "materiale pentru adunarea generala din data de....." si clar la dispozitia membrilor cu drepturi depline spre consultare, toate materialele supuse dezbaterii si aprobarii in respectiva adunare generala. Adica sa fie clar textul cu care se doreste sa se modifice statutul si sa nu se mai modifice cu nicio virgula. Deci cu acest material se intra in adunarea generala si acolo va suferi sau nu alte modifcari. In plus, tot in acest interval dintre data aparitiei convocatorului si cea de desfasurare efectiva a adunarii generale, membrii cu drepturi depline au la dispozitie, si acest fapt trebuie sa fie clar facilitat prin procedura, posiblitatea de a dupene in scris si sau p pagina de net a asociatiei, modificari sau completari la ordinea de zi din convocator dar si la materialele supuse dezbaterii, deci si la modificarile ce se propun a fi aduse statutului.
Treaba cu protectia impotriva gripei chinezesti se poate rezolva prin votul electronic sau cel prin corespondenta. Deci atrageti-le atentia in scris ca cei care isi vor "dona" votul sunt in afara statutului si nici acel proces verbal al adunarii generale nu va fi statutar si va putea fi atacabil in instanta.
Adunarea generala a avut loc.
Presedintele (si acolitii sai) au prezentat problema in felul urmator: Este nevoie de schimbarea statutului pt. ca alte asociatii (suntem organizati hierarhic, cu asociatie mama pe regiune, dupa aia pe orase, etc.) au alegerea consiliului director la 4 ani si noi la 2 ani. Pe langa asta trebuie schimbata denumirea asociatiei pt. a se alinia cu un tipar unitar pt. toate asociatiile. In acest sens consiliul director cere membrilor intruniti in adunarea generala sa imputerniceasca pe presedinte a efectua toate schimbarile necesare in statut si a inregistra legal statutul modificat.
Un secretar a scris un proces verbal, care n-a fost insa citit inaintea incheierii sedintei insa pe o foaie separata, intitulata "Membrii prezenti la Adunarea Generala din ...." s-a semnat
Trebuie sa vad acel proces verbal. Il voi cere, insa sunt convins ca se va tergiversa a mi-l arata. ("Acuma nu e aici.", "Trebuie inca imprimat.", etc.)
In cat timp pot sa-l contest?
Normal as astepta sa vad procesul verbal, nu sa discut pe supozitii, dar sunt convins ca in el va fi trecut ca presedintele a fost imputernicit cu toate masurile de schimbare. Eu doresc sa fie trecut ceva de forma: "AG imputerniceste presedintele sa intreprinda masurile necesare pt. a schimba in statutul asociatiei (exclusiv) frecventa organizarii de alegeri ale consiliului director de la 2 la 4 ani."
Afirmatia in pv ca presedintele este imputernicit de ag de a schimba statutul nu corespunde realitatii, discutia fiind purtata strict pe schimbarea acestui aspect unic, intervalul la care se organizeaza alegeri.
Da, aici are dreptate pentru ca dupa cum scrieti ca sunteti organizati ierarhic, cu asociatie mama pe regiune, dupa aia pe orase, nu puteti sa aveti prevederi in statut altfel deca in statutul asociatiei mama. Acolo e vorba sa vedeti ce scrie in statutul asociatiei mama referitor la durata mandatului celor alesi. Si cred ca nici nu mai are importanta cine initiaza in cadrul asociatiei din care faceti parte inceperea proceduri de corectare si aliniere a statutului dumneavoastra cu cel al asociatiei mama.
ce intelegeti prin "asociatie mama" ? SUnteti filiala unei asociatii? Daca da, prin actul de infiintare organizatia-mama poatre sa isi fi rezervat anumite puteri. Daca nu, oficial nu are nciiun drept sa va dea indicatii ref. ce modificari statutare sa faceti, e doar o chestie de negociere adica daca refuzati nu va mai recunoastea ca "fiica" dar nu va poate desfiinta.... Nu se poate delega legal nimanui de catre AG modificarea statutului, AG trebuie sa voteze in concret orice modificare cu exceptia celei de sediu sau lista a membrilor pe care le poate modifica Consiliul Director. Presedintele doar pune in practica acele modificari si face procedurile necesare, daca nu a fost desemnat altcineva... Si asa cum vi s-a scris, legea nu are prevederi ref. participarea la AG prin reprezentare deci trebuie vazut daca si ce spune Statutul si regulamentul intern ( daca exista, indiferent de denumire). Daca toti participantii la sedinta AG accepta sa dezbata si voteze modificari statutare care nu le-au fost prezentate ca propunere din timp, se poate. Dar daca unii se opun si argumenteaza ca trebuiau sa stie din timp de propunerile concrete, ca sa se documenteze ref. ce implica si sa poata chibzui asupra lor, in opinia mea ar trebui sa poate fi contestata cu succes o asemenea hotarare chiar daca nu e niciun alt viciu. Insa daca o majoritate e de acord cu acele modificari, vor organiza o noua sedinta AG si o vor adopta din nou, fara vicii procedurale.... Aveti cf. legii 15 zile la dispozitie de cand ati luat la cunostinta de continutul modificarilro votate de AG daca ati lipsit la acea sedinta.....
Asociatile s-au constituit independent in diferite orase. Deci au statute separate. Mai tarziu s-a facut o hierarhizare, dar statutele fiecarei asociatii in parte "nu stiu nimic" despre acest fapt.
Statutul in sine cuprinde un fel de regulament intern care defineste atributii. (Printre altele ale unui eventual director executiv, supus pe de o parte consiliului director, pe de alta parte avand si diferite atributii clar definite.) Despre participarea prin reprezentare nu se gaseste nimic. Un regulament intern sau ceva asemanator nu exista. Doar statutul.
Nu a fost prezentata nici o propunere anterior adunarii. Nu s-a trimis nici macar o ordine de zi. (Ba nici macare nu a avut loc o invitatie oficiala, unii membri au fost sunati, altii anuntati prin email, unii nici una, nici alta.)
La inceputul sedintei s-a anuntat ordinea de zi, una dintre puncte fiind "Modificari ale statutului".
Ajuns la punctul respectiv al ordinii de zi presedintele a prezentat faptul ca legea acum prevede ca asociatiile trebuie sa aiba in denumire cuvantul asociatie si ca doar noi mai avem alegeri la 2 ani, restul asociatiilor avand 4 ani si ca ar trebui sa ne sincronizam. (Desi nu este nici un argument contra celor 2 ani, a functionat f. bine 30 de ani. Nici nu obliga nimeni asociatia musai sa aiba alegeri la 4 ani. Este doar dorinta presedintelui.) Pe langa asta cu jumate de gura a cazut si mentiunea ca mai trebuie facute si alte modificari. (Fara sa se precizeze care.)
Dupa aceasta imediat secretarul de sedinta a propus ca AG generala sa-l incredinteze pe presedinte sa faca toate modificarile necesare (in sensul de: necesare = pe care le considera de cuviinta). S-a votat doar imputernicirea presedintelui cu a-l lasa sa faca ce considera necesar, nu s-a votat punctual care sunt aceste modificari.
Am fost prezent la intrunirea AG. Dar nu stiu ce scrie in procesul verbal al sedintei.
De cand se calculeaza cele 15 zile?
Problema pe care o am este una de ou-gaina.
Daca intr-adevar modificarli operate in noul statut vor fi doar cele doua mentionate, absolut ok.
Daca insa incredintarea cu puterile astea depline de a modifica orice va avea ca efect stergeri, adaugiri, alte schimbari in statut, atunic asta nu e ok deloc.
Problema este ca despre aceste modificari aflu doar in momentul in care noul statut este deja legiferat. (Corect ar fi fost, parerea mea, sa se prezinte o varianta a noului statut, pus din timp la dispozitia membrilor si in baza acestui model sa se discute la adunare.) Insa pana se legifereaza (inregistrare la tribunal) noul statut, au trecut 15 zile.