avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Perimare intr-un proces civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Perimare intr-un proces civil

Pot initia un nou proces referitor la o cauza de constatare a proprietatii asupra unui teren, daca nu s-a judecat in decurs de un an (proprietarul nu si-a onorat promisiunea de a participa la perfectarea actului de proprietate)?
Ce as mai putea face?
Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns!
Daca nu s-a constatat perimarea si dosarul nu s-a perimat, se formuleaza o cerere de repunere pe rol si se continua judecarea cauzei in acelasi dosar.
Daca actiunea introdusa s-a perimat si termenul nu este prescris, se va formula o noua actiune in care se va arata pretentiile reclamantului.
Perimarea nu este considerata a fi autoritate de lucru judecat.
Daca a trecut un an de cand cererea dvs. a ramas in nelucrare, repunerea pe rol este inutila caci se va invoca automat perimarea pe cale de exceptie. Oricum ar trebui verificat temeiul juridic al suspendarii. Daca aveti acte utile in acel dosar, le puteti obtine printr-o cerere. Cel mai bine ar fi sa promovati o noua actiune. Din pacate in aceasta situatie va trebui sa platiti o noua taxa de timbru.
Romy a spus: "Daca actiunea introdusa s-a perimat si termenul nu este prescris, se va formula o noua actiune in care se va arata pretentiile reclamantului." Actiunea ce formeaza obiectul discutiei noastre este o actiune in constatare imprescriptibila extinctiv conform dispozitiilor legale deoarece nu urmareste apararea pe calea judiciara a unui drept subiect, ci doar simpla constatare din partea instantei a existentei sau inexistentei unui drept subiectiv. Ca atare indicatia precauta de a verifica curgerea sau dimpotriva subzistenta termenului pentru intentarea actiunii in constatare oferita de Romy anonimei/anonimului solicitant de informatii judiciare este rupta de realitatea juridica si dezinformeaza solicitantul anonim.
Stimate anonim/anonima in cazul in care dosarul nu s-a perimat puteti oricand promova o noua actiune in constatare.
Cu precizarea care a uitat sa o faca dl. student drept ( sau stramb), cauza sa fie la instanta de fond.
Daca dosarul era in apel sau recurs, ramane cum a stabilit instanta anterioara.
Si totusi daca nu ma insel exista si aici un temen de prescriptie, find vorba de dreptul de proprietate asupra unui teren ce a apartinut unui fost proprietar.
SI DACA CITIM SI MAI ATENT ENUNTUL aici avem o actiune de perfectare acte si nu de o constatare a existentei unui drept. "(proprietarul nu si-a onorat promisiunea de a participa la perfectarea actului de proprietate)"
Asa ca domnule student drept/stramb lasa teoria si treci la practica.
Oricum inainte de a te da cocos vezi daca nu mai ai inca puf.
Avand in vedere ca este vorba de o actiune in constatare prin care se urmareste obtinerea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, daca a operat perimarea poti introduce oricand o noua actiune, dc nu se face o cerere de repunere pe rol si se plateste taxa de timbru.
Colegul Romy are dreptate ca avand in vedere felul actiunii exista un termen de prescriptie, dar pierde din vedere faptul ca, chiar in situatia in care sa presupunem termenul ar fi depasit, actiune initial chiar prescrisa, intrerupe prescriptia extinctiva. Astfel, o copie de actiunea initiala (cu primirea judecatorului de serviciu) sau, de preferinta copie de pe sentinta pronuntata va face dovada intreruperii prescriptiei.

Alte discuții în legătură

Prescriere datorii cristian7002 cristian7002 Buna ziua, Va cer ajutorul si sfatul in următoarea problema: Am un debitor pe societate care are sa-mi dea bani din 2008 iar pe data de 29.04.2010 am depus ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare ? Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale ... (vezi toată discuția)
Este admisibila o noua cerere de chemare in judecata, pentru ... romanul11 romanul11 Este admisibila o NOUA cerere de chemare in judecata, pentru o pricina care a fost respinsa de Tribunal, care o invocat din oficiu, exceptia perimarii ... (vezi toată discuția)