avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bogat sau sarac ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bogat sau sarac ?

Buna ziua,
In cazul gasiri unor obiecte de valoare ex: lingouri,tablouri,manuscrise etc, gasitorul ce obligatii are, daca are?V'a putea el sa vanda fara nici o problema obiectele in cauza sau ar putea sa'i atraga repercursiuni penale?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters297103 , utilizator 18:08, 20 Septembrie 2013
Russ a scris:
gasitorul ce obligatii are, daca are?

Sa anunte de urgenta autoritatile!
Pai sa vedem ce spune codul penal in aceste cazuri.

Insusirea bunului gasit

Art. 216. - Fapta de a nu preda in termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si insusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare in posesia faptuitorului.

Bunul gasit trebuie sa fi iesit din posesia altuia, fara voia acestuia, adica sa fie un bun pierdut, iar faptuitorul sa nu stie cui apartine, altfel este furt.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
trandafir2 a scris:


Sa anunte de urgenta autoritatile!

Si-n caz contrar?

Citeste mai sus.
posesorul original ...este decedat,fara succesori ! Ce se intampla cu obiectul/le in cauza dupa ce sunt predate autoritatilor,pt ca banuiesc ca vor trebui predate,exista vreo sansa sa se mai intoarca la "gasitor"?

Alte discuții în legătură

Furt din patrimoniu sau insusirea bunului gasit pannant pannant Daca gasesti pe un teren (nu este sit arheologic si nici zonă cu patrimoniu arheologic reperat) cu detectorul de metale (cu toate autorizatiile necesare) un ... (vezi toată discuția)
Am gasit un telefon si l-am pastrat ContSters332580 ContSters332580 Am gasit un telefon intr-un WC. gresela mea a fost ca NU l-am predat la politie, din dorinta de al pastra (suntem prea saraci sa nu ne bucuram la lucruri ... (vezi toată discuția)
Telefon mobil gasit pe strada- nu gasesc proprietarul-exista un termen de predare? oji62 oji62 am gasit pe strada un telefon mobil performant. am incercat sa gasesc pagubitul trimitand mesaje pe numerele de romania( are numere multe de Franta! cred ca ... (vezi toată discuția)