avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bogat sau sarac ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bogat sau sarac ?

Buna ziua,
In cazul gasiri unor obiecte de valoare ex: lingouri,tablouri,manuscrise etc, gasitorul ce obligatii are, daca are?V'a putea el sa vanda fara nici o problema obiectele in cauza sau ar putea sa'i atraga repercursiuni penale?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters297103 , utilizator 18:08, 20 Septembrie 2013
Art. 477 din codul civil
Nu stiu pe noul cod, in plus mai conteaza si daca aurul este considerat sau nu patrimoniu cultural cf Legi 182 / 2000. Oricum, trebuie predat autoritatilor si daca nu este revendicat la patrimoniu si nici de catre alt proprietar, cred ca revine gasitorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
Declara la autoritati aurul iar muncitorul si proprietarul vor primi o suma de bani .
Russ a scris:

Buna ziua,
In cazul gasiri unor obiecte de valoare ex: lingouri,tablouri,manuscrise etc, gasitorul ce obligatii are, daca are?V'a putea el sa vanda fara nici o problema obiectele in cauza sau ar putea sa'i atraga repercursiuni penale?
Va multumesc !


Presupun că nu le-aţi găsit pe stradă şi nici la ghenă, ci undeva într-un imobil. În care aţi pătruns cu drept sau fără? Cu alte cuvinte, le-aţi găsit sau le-aţi furat?

Despre aplicarea art.946 NCC (tezaurul găsit) nu cred că poate fi vorba, atîta vreme cît fostul proprietar era cunoscut şi toate bunurile lui au trecut în patrimoniul moştenitorilor legali sau al statului.

La cealaltă întrebare aţi primit răspuns.




PS

Uite că m-m grăbit, necitind postările ulterioare. Dacă este aşa cum spuneţi, atunci este vorba despre un tezaur, iar prevederile codului civil sunt aplicabile:

Art. 946
Drepturile asupra tezaurului găsit
(1) Tezaurul este orice bun mobil ascuns sau îngropat, chiar involuntar, în privinţa căruia nimeni nu poate dovedi că este proprietar.
(2) Dreptul de proprietate asupra tezaurului descoperit într-un bun imobil sau într-un bun mobil aparţine, în cote egale, proprietarului bunului imobil sau al bunului mobil în care a fost descoperit şi descoperitorului.
(3) Dispoziţiile prezentului articol nu se aplică bunurilor mobile culturale, calificate astfel potrivit legii, care sunt descoperite fortuit sau ca urmare a unor cercetări arheologice sistematice, şi nici acelor bunuri care, potrivit legii, fac obiectul proprietăţii publice.

Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2013
themis, utilizator
=D>

evident, tezaurul descoperit in orice casa trebuie impartit...


e ca pe vremuri...cu valuta nedeclarata si descoperita de hot

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt din patrimoniu sau insusirea bunului gasit pannant pannant Daca gasesti pe un teren (nu este sit arheologic si nici zonă cu patrimoniu arheologic reperat) cu detectorul de metale (cu toate autorizatiile necesare) un ... (vezi toată discuția)
Am gasit un telefon si l-am pastrat ContSters332580 ContSters332580 Am gasit un telefon intr-un WC. gresela mea a fost ca NU l-am predat la politie, din dorinta de al pastra (suntem prea saraci sa nu ne bucuram la lucruri ... (vezi toată discuția)
Telefon mobil gasit pe strada- nu gasesc proprietarul-exista un termen de predare? oji62 oji62 am gasit pe strada un telefon mobil performant. am incercat sa gasesc pagubitul trimitand mesaje pe numerele de romania( are numere multe de Franta! cred ca ... (vezi toată discuția)