avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... drepturi legale copil cu handicap gradul I in urma ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

drepturi legale copil cu handicap gradul I in urma decesului tatalui (intretinator legal) intr-un accident de munca colectiv

Buna ziua.
As dori sa stiu ce drepturi legale are sora mea care este persoana cu handicap deosebit de grav cu insotitor, in urma decesului tatalui nostru intr-un accident de munca colectiv.
Care sunt reglementarile legale legale in baza carora isi revenidica drepturile.
Eu mai mult decat ce scrie pe urmatorul site nu am gasit : [ link extern ]

Va multumesc !

Cu respect,
Ge.B.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:22, 16 Septembrie 2013
In urma decesului unui parinte, ca urmare a unui accident de munca, urmasii (sot/ sotie, copii, alte persoane aflate in intretinere) victimei au drepturi mentionate,
a). conform Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 + Legea de asigurare pentru AM si BP nr. 346/ 2002 republicata in 2009 la:
-ajutor de deces (cca. 8.500 lei),
-pensie de urmas.
b). conform prevederilor din contractul colectiv de munca al firmei (numai pentru cele specificate in CCM), care pot fi:
-ajutor de inmormantare,
-facilitati pentru procurare alimente, pentru pomeniri,
-amenajare loc de veci, etc.
c). conform Legii asigurarilor firmele pot incheia (nu este obligatoriu) asigurari de viata pentru lucratori, nominal sau per total lucratori asigurati. In contractul de asigurare se mentioneaza sumele care se incaseaza de catre urmasi in cazul decesului/ invaliditatii lucratorului asigurat, in urma producerii unui eveniment/ accident de munca. Firmele de asigurari platesc sumele din asigurare, intr-o singura transa sau lunar (la alegerea urmasilor).
Legea ssm nr. 319/ 2006 stabileste obligativitatea cercetarii evenimentelor produse, de catre ITM/ inspectia muncii. In cazul unui AM colectiv, cercetarea se face de catre IM si PV de cercetare impreuna cu dosarul se trimite la parchet, unde se continua cercetarea sub aspect penal.
In timpul cercetarii penale (conform Codului de procedura penala), urmasii victimei unui AM se pot constitui parte civila si solicita daune materiale si daune morale din partea celor responsabili de producerea evenimentului (persoane si/ sau firma angajatoare).
In link-ul mentionat in discutie se fac referiri la modul de calcul al acestor daune materiale si daune morale.
Cum sora dvs. este persoana cu handicap deosebit de grav, cu insotitor, pentru calculul cuantumului daunelor materiale va fi avuta in vedere toata perioada de viata a surorii dvs.
Va pastra drepturile actuale - pensia de handicap gradul I si insotitorul.
Din pacate se intampla si astfel de evenimente nedorite. Condoleante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident mortal de munca dedea2 dedea2 buna ziua , mama mea a decedat intr-un accident mortal la locul de munca ( un balot dintr-o stiva s-a dezechilibrat si a cazut peste ea , omorand-o la fata ... (vezi toată discuția)
Accident de munca soldat cu deces nasaudean nasaudean Buna ziua. din pacate fratele meu a decedat in accident , accident de tir au decedat si colegul sau .( a fost sefer de tir) . era in timpul programuliui, de ... (vezi toată discuția)