avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre citire unde radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre citire unde radio

Cat de eficiente sunt apometrele cu citire prin unde radio fata de cele normale, mai exista pierderi de apa in blocurile care au montate astfel de apometre ?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:21, 17 Septembrie 2013
Doamna, acum mai toate tipurile de apometre si ma refer la cele ”de casa”, li se pot monta dispozitive ”radio”. Deci, depinde de tipul de apometru, de clasa lui de precizie - care in final vor da costul / unitatea de produs.
In acest moment eu cunosc doua tipuri de apometre care chiar functioneaza in sistemul cu lecturare la distanta, adica prin radio.
La primul tip lecturarea se face de catre o firma, care pentru un comision de cca 1 leu/apometru face lecturarea si prezinta asociatiei un tabel excell cu indecsii lecturati. Cel mai mare avantaj al acestei metode este ca lecturarea se face in acelasi timp la toate apometrele din bloc (ma rog, la diferenta de 1-2 minute, dar nu cred ca mai conteaza), nu conteaza daca esti sau nu prezent in locuinta si chiar mai important, lecturarea se poate face in acelasi timp cu lecturarea pe care furnizorul o face la contorul de bransament. Apometru este de clasa B de precizie (adica absolut obisnuit), nu stiu exact pretul dar din cate stiu, nu este de speriat. Nu se garanteaza de nimeni ca nu vor mai fi diferente.

Pentru al doi-lea tip de apometru, pot sa va spun ca am un material la dispozitie, dar pretul este de-a dreptul prohibitiv pentru marea majoritate a proprietarilor. Din cate am calculat eu, cu tot cu dispozitivele anexe, pretul ajunge la 170-175 euro/bucata. Apometrul incepe sa contorizeze incepand de la un debit de 3 l /ora, masoara prin metoda ”cu ultrasunete”, este electronic, bateria este garantata la peste 10-15 ani de functionare, nu poate fi fraudat (sau daca se incearca fraudarea, face raport...). Din toata teoria, reiese ca nu ar mai rezulta diferente... Functioneaza in orice pozitie, poate sta si apa, cu scule ajutatoare poate da mai multe tipuri de rapoarte - debit minim/maxim, daca a fost fortat sa functioneze invers, presiune, temperatura, etc. Pe calculatorul de la serviciu am un material despre acest aparat si daca sunteti interesata, vi-l pot oferi.
Pretul este cam mare si din faptul ca in RO, acest aparat este achizitionat, probabil la mana a doua sau chiar a trei-a de comercianti, unde fiecare isi trage cate un comision, incarcand pretul de achizitionare.
Ar fi interesant de achizitionat macar de un bloc/scara si de tras unele concluzii...
Diferenta de consum inregistrata intre contorul de bransament si cele individuale ,apare ca urmare a diferentei de clasa metrologica distincta intre cele 2 aparate
Aparatul de facturare are o precizie mai mare motiv pentru care si inregistreaza toate consumurile,pe cand cele individuale au clasa de precizie inferioara-dovada ca nu inregistreaza cantitatile de apa gen picatura care pot exista la bateriile de amestec sau la rezervorul de WC
Chiar daca se monteaza apometre individuale cu citire prin unde radio acestea tehnic sunt de clasa metrologica si precizie inferioara apometrului de bransament care factureaza consumul total al imobilului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari nu-mi permite schimbarea apometrelor geni1 geni1 Buna ziua! Am achizitionat apometre clasa C, intrucat pierderile care vin per persoana sunt exagerate. Dna de la asociatie mi-a transmis ca nu este voie sa ... (vezi toată discuția)
Apometre Delia Stoica Delia Stoica Cadrul legal , privind montarea de apometre. Menționez că mi-am montat in apartament apometru cu citire radio, având singur in bloc acest timp nou de ... (vezi toată discuția)
Apa platita si trecuta in plus pe tabelul care vine de la asociatie alexandrasmyrnaios alexandrasmyrnaios Buna ziua , De cativa ani mi se trece la consumul de apa pe lista care vine de la asociatie 2 sau 3 metri cubi de apa in plus pe motiv ca sunt pierderi care ... (vezi toată discuția)