Intrebare pentru cunoscatori:
1). In legea 230/2007 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari), la Art. 49 alin.(1) teza I, zice asa "Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere".
Daca penalizarile sunt de 0,2% PE ZI, inseamna ca, PE AN, sunt de 73% (adica 0.2%x365 zile = 73%)...{Sper ca nu am gresti calculul; nu-mi place matematica, de asta m-am dus la drept:)).}
2). In O.G. 13/2011 (privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar), la Art. 5 alin.(1) zice " În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an."
3). Raporturile din mine (o persoana fizica) si o asociatie de proprietari (intreprindere FARA SCOP LUCRATIV cred) sunt deci RAPORTURI JURIDICE CARE NU DECURG DIN EXPLOATAREA UNEI INTREPRINDERI CU SCOP LUCRATIV.
4). Asadar, potrivit Art. 5 alin. (1) din O.G. 13/2011, rata dobanzii (la cea penalizatoare ma refer acum), pentru sumele de bani pe care le datorez asociatiei de proprietari, nu poate depasi dobanda legala cu MAI MULT DE 50% PE AN.
5). In conditiile in care rata dobanzii legale este de 4,5% pe an (asta incepand cu 6 august 2013), dobanda penalizatoare CONVENTIONALA poate fi MAXIM 6,75% (150%x4,5% = 6,75%).
INTREBAREA: O.G. 13/2011 ABROGA IMPLICIT ART. 49 ALIN. (1) DIN LEGEA 230/2007 ? Daca nu, atunci cum se rezolva acest conflict (cel putin aparent) dintre Ordonanta si Lege?
Inclusiv instanta de judecata respinge sau solicita recalcularea in cazul actiunilor asociatiilor de proprietari care aplica penalitati mai mari de 0,2%
Eventual asociatia de proprietari are dreptul sa solicite actualizarea sumei cu rata de inflatie
Da, dar eu nu ma refer la o dobanda MAI MARE de 0,2% pe zi, ci la una de maxim 0,2% pe zi, asa cum permite legea 230/2007 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari).
Daca e de 0,2% PE ZI, inseamna ca e 73% PE AN, ADICA cu mult mai mult decat permite O.G. 13/2011 (ADICA 6,75% PE AN). :)
Dobanda (remuneratorie) este un venit pe care il aduce o suma imprumutata prin contract, conventie intre parti. Poate exista in cadrul acestei conventii si folosirea dobanzii penalizatoare care inseamna un surplus al dobanzii remuneratorii ca pedeapsa pentru intarzierea la plata conform conventiei.
Penalizarea este o pedeapsa aplicata celui care nu-si achita niste obligatii financiare determinate de folosirea unor servicii, produse etc. dupa ce a fost incunostiintat prin factura.
Este diferenta intre aceste notiuni, dobanzi penalizatoare si penalizari.
SCOP LUCRATIV = SCOP PATRIMONIAL=> fara scop patrimonial=fara scop lucrativ! Potrivit N.C.C., asociatia de proprietari constituie exploatarea unei intreprinderi FARA SCOP LUCRATIV. Aceasta este o consecinta a conceptiei moniste, integratoare a dreptului privat. O.G. 13/2011 dispune: "Dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobândă penalizatoare". Sincer, nu cred ca exista vreo diferenta (decat terminologica) intre "penalizari" si "dobanzi penalizatoare".
Cand BANCA zice in contractul de imprumut "Pentru nerespectarea termenului de scadenta se vor percepe PENALIZARI in cuantum de 0,1% pe zi" tot la dobanzile penalizatoare se refera. Apropo, o astfel de clauza a fost declarata in multe procese ca fiind abuziva.