avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... RATA DOBANZII PENALIZATOARE IN RAPORTURILE JURIDICE ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

RATA DOBANZII PENALIZATOARE IN RAPORTURILE JURIDICE CARE NU DECURG DIN EXPLOATAREA UNEI INTREPRINDERI CU SCOP LUCRATIV

Intrebare pentru cunoscatori:
1). In legea 230/2007 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari), la Art. 49 alin.(1) teza I, zice asa "Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere".
Daca penalizarile sunt de 0,2% PE ZI, inseamna ca, PE AN, sunt de 73% (adica 0.2%x365 zile = 73%)...{Sper ca nu am gresti calculul; nu-mi place matematica, de asta m-am dus la drept:)).}
2). In O.G. 13/2011 (privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar), la Art. 5 alin.(1) zice " În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an."
3). Raporturile din mine (o persoana fizica) si o asociatie de proprietari (intreprindere FARA SCOP LUCRATIV cred) sunt deci RAPORTURI JURIDICE CARE NU DECURG DIN EXPLOATAREA UNEI INTREPRINDERI CU SCOP LUCRATIV.
4). Asadar, potrivit Art. 5 alin. (1) din O.G. 13/2011, rata dobanzii (la cea penalizatoare ma refer acum), pentru sumele de bani pe care le datorez asociatiei de proprietari, nu poate depasi dobanda legala cu MAI MULT DE 50% PE AN.
5). In conditiile in care rata dobanzii legale este de 4,5% pe an (asta incepand cu 6 august 2013), dobanda penalizatoare CONVENTIONALA poate fi MAXIM 6,75% (150%x4,5% = 6,75%).

INTREBAREA: O.G. 13/2011 ABROGA IMPLICIT ART. 49 ALIN. (1) DIN LEGEA 230/2007 ? Daca nu, atunci cum se rezolva acest conflict (cel putin aparent) dintre Ordonanta si Lege?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: cvasile , utilizator 02:57, 14 Decembrie 2013
O.G. 13/2011 nu are nici o legatura cu aplicarea penalizarilor intr-o asociatie de proprietari. Ordonanta se refera la dobanzi si nu la penalizari. Ordonanta reglementaza nivelul dobazii legale remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti. Deci nivelul dobanzilor normale (remuneratorii) care se platesc odata cu ratele lunare la o banca dar si nivelul dobanzilor penalizatoare (cele pentru intarzierea efectuarii platii dupa termenele lunare de plata a ratelor si dobanzilor remuneratorii).

Apoi chiar si in relatiile cu institutiile financiare, partile sunt libere sa stabileasaca nivelul dobanzilor. Numai daca in contract nu se prevede clar dobanda se aplica dobanda legala asa cum prevede art.2:
Art. 2. - In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea.

Apoi se intareste aceasta prevedere din nou prin:
Art. 6. - Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.

Dar, daca ar fi totusi sa tinem cont de prevederile OG 13/2011, ceea ce nu este cazul, am putea sa limitam nivelul penalizarilor (cu toate ca nu sunt dobanzi) numai in situatia in care nu am avea un sistem propriu de penalizari (ce echivaleaza cu acel contract al partilor din OG 13/2011) si daca nu s-ar prevedea in legea 230/2007 ca in lipsa sistemului propriu asociatia va repartiza penalizarile facturate de furnizori fiecarui restantier proportional cu cuantumul restantelor.
Daca nu ar exista aceste doua conditii (prevazute de legea 230/2007) am fi in situatia art. 2 din OG 13/2011 si-ar trebui poate sa ne limitam penalizarile la nivelul dobanzilor legale prevazute de ordonanta. Dar este un rationament fortat doar de dragul rationamentului pentru ca asociatiile de proprietari nu dau bani cu imprumut ca sa incaseze dobanzi, iar penalizarile sunt stabilite legal prin contract cu toti proprietarii (procent stabilit in adunarea generala, in acordul de asociere care este un contract intre asociati, in statut... sau chiar in legea 230/2007).

Cine vrea sa inteleaga ce inseamna OG 13/2011 trebuie sa o citeasca in intregime si nu un articol sau o parte dintr-un articol.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
JohnnyBRB, utilizator
A luat cineva in calcul vre-un moment ca poate legiuitorul a gresit. Poate in legea 230/2007 s-a strecurat, voit sau nu, o greseala ,,neobservata'' care a modificat acest procent din 0.02% in doar 0.2%?
In urma cu cativa ani am urmarit o discutie prin care se demonstra de ce penalizarea legala la intarziere la plata a unei facturi nu poate depasi 0.02%. In 2007 rata dobânzii de referinţă a BNR era de 8.75. Un calcul aproximativ arata ca ar fi fost cam 0.023%/zi.
Oare ar fi timpul sa cerem revizuirea legii 230/2007, cam abuziv si nelegal acest procent de 0.2% din cate se poate observa.
Ma gandesc si ca ar fi artificial sustinut de unii direct interesati de inrobirea proprietarilor aflati in imposibilitate de plata temporara, acest lucru sustinut si de reducerea veniturilor (pensii, ajutoare, etc), cat si sustinut de aplicarea abuziva a articolului 1509 (2) NCC. Or fi unii interesati sa cumpere apartamentele scoase la licitatie? Prea sunt multi care si-au pierdut apartamentele plecand de la o datorie de nesemnificativa initial si care a explodat si nu s-a mai putut stinge.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare sau dobanda remuneratorie silviu1975 silviu1975 Buna ziua, Asociatie de proprietari castiga cu sentinta definitiva un proces cu un proprietar ce a refuzat sa plateasca cota parte de la reabilitarea ... (vezi toată discuția)
Aplicarea dobanzii legale bnr monica_foica monica_foica La calculu dobanzii legale se aplica 4 puncte procentuale la dobanda de referinta comunicata de BNR? Iar la persoanele fizice se scade din dobanda legala+4% , ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala remuneratorie ? ... oanaportar oanaportar cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala remuneratorie ? Buna ziua. Avem mare nevoie de dumneavostra ca sa ne ajutati cu un raspuns. Institutia ... (vezi toată discuția)