O.G. 13/2011 nu are nici o legatura cu aplicarea penalizarilor intr-o asociatie de proprietari. Ordonanta se refera la dobanzi si nu la penalizari. Ordonanta reglementaza nivelul dobazii legale remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti. Deci nivelul dobanzilor normale (remuneratorii) care se platesc odata cu ratele lunare la o banca dar si nivelul dobanzilor penalizatoare (cele pentru intarzierea efectuarii platii dupa termenele lunare de plata a ratelor si dobanzilor remuneratorii).
Apoi chiar si in relatiile cu institutiile financiare, partile sunt libere sa stabileasaca nivelul dobanzilor. Numai daca in contract nu se prevede clar dobanda se aplica dobanda legala asa cum prevede art.2:
Art. 2. - In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea.
Apoi se intareste aceasta prevedere din nou prin:
Art. 6. - Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.
Dar, daca ar fi totusi sa tinem cont de prevederile OG 13/2011, ceea ce nu este cazul, am putea sa limitam nivelul penalizarilor (cu toate ca nu sunt dobanzi) numai in situatia in care nu am avea un sistem propriu de penalizari (ce echivaleaza cu acel contract al partilor din OG 13/2011) si daca nu s-ar prevedea in legea 230/2007 ca in lipsa sistemului propriu asociatia va repartiza penalizarile facturate de furnizori fiecarui restantier proportional cu cuantumul restantelor.
Daca nu ar exista aceste doua conditii (prevazute de legea 230/2007) am fi in situatia art. 2 din OG 13/2011 si-ar trebui poate sa ne limitam penalizarile la nivelul dobanzilor legale prevazute de ordonanta. Dar este un rationament fortat doar de dragul rationamentului pentru ca asociatiile de proprietari nu dau bani cu imprumut ca sa incaseze dobanzi, iar penalizarile sunt stabilite legal prin contract cu toti proprietarii (procent stabilit in adunarea generala, in acordul de asociere care este un contract intre asociati, in statut... sau chiar in legea 230/2007).
Cine vrea sa inteleaga ce inseamna OG 13/2011 trebuie sa o citeasca in intregime si nu un articol sau o parte dintr-un articol.